Högsäsong för brandflyget efter åskvädret

Brandflygarna är på alerten just nu. De senaste dagarnas åskväder gör att misstanken är stark att det finns pyrande skogsbränder som bara väntar på att blossa upp.

Skogsbrandflyget är på alerten lite extra nu efter helgens åskväder. Men från luften kan stora områden övervakas enkelt.

Skogsbrandflyget är på alerten lite extra nu efter helgens åskväder. Men från luften kan stora områden övervakas enkelt.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-08-10 20:00

– Det brukar komma efter två, tre dagar, säger Patrik Axelsson, samordnare från brandflyget. Det ligger och pyr och sedan när det torkar upp i sol och blåst så flammar det upp.

Och när det väl har flammat upp så är det oftast brandflyget som hittar och slår larm om bränderna. Framförallt på väldigt otillgängliga ställen. Och det är det ofta.

– Det brukar vara på toppen av en kulle oftast, säger Patrik Axelsson.

Det är fyra klubbar som delar på brandflyget, på uppdrag av länsstyrelsen. Så varje klubb har ansvaret var fjärde vecka.

– Men vi brukar hjälpas åt, säger Patrik Axelsson. Den här veckan till exempel flyger vi onsdag och torsdag åt Kalmar. Deras maskin måste in på service.

Det är torrt i skog och mark just nu. Men tidigare i sommar har det varit förhållandevis lugnt med skogsbränder. Men trots det har skogsbrandflyget hittat en sju, åtta bränder.

– Vi har också märkt, säger Patrik Axelsson, att räddningstjänsterna blivit snabbare på att begära ut oss att hjälpa till. Vi kan ju snabbt överblicka stora områden.

Flygklubben i Hultsfred har de senaste åren lagt ner en hel del arbete på att rekrytera spanare till brandflyget och vid det här laget har man fått ihop ett bra gäng.

– Det är lite svårare med piloter, säger Patrik Axelsson, det skulle vi behöva några fler.

Men om allt går som beräknat kommer det igång en utbildning  här i Hultsfred frampå höstkanten.

– Vi har några som är intresserade, säger Patrik Axelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!