Gamla soptippar ska undersökas - mest akut i Hultsfred

Kommunen förelägger sig själv att göra markundersökningar på gamla soptippar, för att säkerställa att de inte läcker ut miljögifter i naturen.

Den gamla tippen i Hultsfredär övervuxensedan länge, men fortfarande finns det spårav verksamheten här.

Den gamla tippen i Hultsfredär övervuxensedan länge, men fortfarande finns det spårav verksamheten här.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-09-17 14:00

Mest akut anses den gamla tippen strax utanför Hultsfred vara. Där måste en undersökning göras redan i år. 

– Den är också den största av våra gamla tippar, säger Anders Karlsson, miljöinspektör.

Den här gamla tippen ligger som en omotiverad kulle i landskapet i närheten av södra infarten till Hultsfred. På den tiden den användes låg den en bra bit ut i skogen, men sedan dess har samhället vuxit och kommit närmare.

Den är en av sju gamla soptippar som finns inom kommunens hank och stör. Alla är indelade i olika riskklasser, klassade på en fyragradig skala. Ingen av dem i högsta riskklassen, men flera finns i klass två, alltså misstänkt ganska farliga.

Som till exempel den gamla tippen i Hultsfred som seglat upp i topp på risklistan. Tidigare ansågs gamla soptippen i Målilla vara det största hotet.

– Men efter en markundersökning som gjorts har vi kunnat nedgradera Målillatippen när det gäller riskklass, säger Anders Karlsson. Den visade sig vara mindre farlig än vi först befarade, spridningsrisken var inte så stor som vi trodde.

Nu föreläggs kommunen att ta itu med markundersökningarna av de gamla soptipparna för att få klarhet i om de läcker ut miljögifter.

Sedan får man avgöra om det blir aktuellt med en sanering. Samtidigt som det gäller att vara lite försiktig med att gräva i tipparna.

Innan kommunsammanslagningen 1971 hade varje ort i kommunen sin egen tipp. Hultsfredstippen användes fram till 1974.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om