Frivilliga rycker in – SMS-livräddare införs i höst

Frivilliga krafter ska ge snabbare hjälp i framtiden. Redan nu i höst hoppas ambulanschefen Melker Engström i Västervik att verksamheten med SMS-livräddare ska komma igång.

SMS-livräddare kan bli en stor tillgång, säger Ulf Bowein vid räddningstjänsten i Hultsfred. Här demonstrerar han hur hjärtstartaren fungerar.

SMS-livräddare kan bli en stor tillgång, säger Ulf Bowein vid räddningstjänsten i Hultsfred. Här demonstrerar han hur hjärtstartaren fungerar.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-07-19 08:00

– Region Kalmar län ansluter sig till SMS-livräddarna, berättar han. 

Det är ett system som bygger på att frivilliga som vill göra en insats ansluter sig, och när sedan larmcentralen får in ett ambulanslarm om hjärtstopp, skickas också ett SMS ut till de livräddare som finns i närheten, så att de kan springa fram och göra in insats, i väntan på att ambulansen kommer fram.

Genom en speciell app i telefonen får livräddaren larmet, och dessutom en karta, för att hitta fram till platsen. Och på vägen hämta upp en hjärtstartare. De finns ju utplacerade lite varstans, numera.

Ju snabbare hjälpen sätts in, desto större är chansen att överleva ett hjärtstopp. 

– Framförallt är det på landsbygden det är värdefullt, säger Melker Engström.

Då kan grannen springa över och sätta igång HLR direkt. Ambulansen har ju en bit att köra först.

Så här långt är det åtta av landets regioner som anslutit sig, och enligt SMS-livräddarnas hemsida finns det i dagsläget 76 500 anslutna livräddare, som är redo att gripa in om det behövs. Systemet har funnits i Sverige sedan 2010 och förra året infördes ett liknande, rikstäckande system i Danmark.

– Det finns också en annan app som är bra att ha i telefonen, säger Melker Engström, SOS 112-appen. Med den kan man ringa efter ambulans, samtidigt som den också talar om för SOS var du befinner dig. Vi får koordinaterna direkt, så att vi hittar fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!