Företaget gör ny megasatsning och etablerar husfabrik

På fredagen kom beskedet att Hultsfred ska få en helt ny husfabrik.

Företaget ETC storsatsar och etablerar en ny husfabrik i Hultsfred. "Vi håller på att planera för fullt för att få ordning på en produktionslina för montage redan under hösten. Jag pratade med arbetsförmedlingen igår och vi kommer att börja annonsera så fort som möjligt", säger projektchefen Fredrik Fagerberg till Vimmerby Tidning.

Företaget ETC storsatsar och etablerar en ny husfabrik i Hultsfred. "Vi håller på att planera för fullt för att få ordning på en produktionslina för montage redan under hösten. Jag pratade med arbetsförmedlingen igår och vi kommer att börja annonsera så fort som möjligt", säger projektchefen Fredrik Fagerberg till Vimmerby Tidning.

Foto: Pressbild

Hultsfred2023-09-15 12:11

Företaget ETC Bygg har just fått nycklarna till lokalen i norra delen av Träförädlingen (gamla Hultsfreds-Hus området) som på nytt ska bli en arbetsplats, det framgår av ett pressmeddelande.

– Det här är jätteroligt och det är klart att det finns en stor förväntan både från oss och från Hultsfreds kommun. Vi kommer att smyga igång det här nu. Vi befinner oss i en lågkonjunktur byggmässigt men har full fart på våra egna byggen och vi hoppas att det här är något som kan gagna branschen och alla som är intresserade av klimatvänliga husstommar, säger Fredrik Fagerberg, projektchef på ETC bygg, till Vimmerby Tidning.

Hur många nya anställda innebär satsningen?

– För vår egen produktion behöver vi en handfull anställda men hur vi bygger upp organisationen beror också på vad för kompetens vi får tag i. Vi kommer att primärt annonsera efter ledningsgrupp till fabriken först för att tillsammans med dem bygga upp produktionen och skala upp den efter den rådande marknaden. Det handlar om 2-3 personer och sen får vi se vad vi får för gensvar.

undefined
Solcellspark på Kiras öken var ETC:s första storsatsning i Hultsfred.

I fabriken ska företaget producera husdelar som sedan fraktas ut i landet där ETC-hus uppförs. Eftersom företaget sedan tidigare köpt tomt på Herrstorpet innebär det att Hultsfred kommer få hyreslägenheter som produceras på orten.

– Det vore fantastisk om vi kan få allting i ordning så att vi kan leverera allting till Hultsfred från fabriken där. Vi håller på att planera för fullt för att få ordning på en produktionslina för montage redan under hösten. Jag pratade med arbetsförmedlingen igår och vi kommer att börja annonsera så fort som möjligt, säger Fagerberg.

Vilka utmaningar ser du med att satsa i tider då byggbranschen går ner? 

– Det är många som har det jobbigt just nu vilket i och för sig förhoppningsvis kan göra det lättare att rekrytera. Kompetens är en nyckelfaktor. Vi har valt att göra den här satsningen nu för att tillgodose våra egna behov men vi hoppas också kunna växa med marknaden när den tar fart igen.

undefined
"Detta är oerhört glädjande, inte minst i dessa tider med nedgång i byggbranschen. Dessutom etablerar sig ETC på en plats som är så historisk starkt förknippad med husbyggande", säger kommunalrådet Lars Rosander (C) i ett pressmeddelande.

Nyligen var Fredrik Fagerberg tillsammans med andra representanter från ETC på plats i Hultsfred.

– Detta är oerhört glädjande, inte minst i dessa tider med nedgång i byggbranschen. Dessutom etablerar sig ETC på en plats som är så historisk starkt förknippad med husbyggande, säger kommunalrådet Lars Rosander (C) i ett pressmeddelande från kommunen.

Förutom att företaget var första köpare av tomt på Herrstorpet kom de också i kontakt med orten via sin satsningen på en solcellspark, som invigdes förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!