Kvinnojouren missade hundratusentals kronor i bidrag

När förra styrelsen för Kvinnojouren missade att söka bidrag var det stora summor man tappade. Nu ska föreningen skicka in en ansökan om akut stöd till kommunen.

Per-Inge Pettersson (C) är ordförande i Socialnämnden i Hultsfred.

Per-Inge Pettersson (C) är ordförande i Socialnämnden i Hultsfred.

Foto: Elin E Elmström

Hultsfred2024-02-20 05:00

Om ett par veckor lämnar Kvinnojouren Hultsfred Vimmerby sitt stödboende i Hultsfred. Lägenheten är uppsagd och håller på att tömmas. Lägenheten i Vimmerby har man kvar.

Bakgrunden är, som Vimmerby Tidning tidigare berättat om, att förra styrelsen missade att skicka in ansökningar om bidrag till bland annat Socialstyrelsen. På så sätt tappade föreningen närmare 800 000 kronor i bidrag och drabbades av akut ekonomisk kris.

Vimmerby Tidning har sökt Hultsfreds Bostäders vd sedan i början av förra veckan för kommentar kring situationen i den ekonomiskt akuta fasen. Till Dagens Hultsfred säger dock vd:n att det inte är aktuellt att stödja kvinnojouren ytterligare. Föreningen sponsras i dag med en etta hyresfritt för sitt kontor.

Frågan är då om kommunen kan gå in och göra en tillfällig insats.

– Vi har inte diskuterat att sponsra lägenheten för kvinnojouren och vi har heller inte fått någon propå i sammanhanget så jag kan varken säga ja eller nej i detta skedet, vi behöver mera fakta i målet, säger kommunalrådet Lars Rosander.

Han kan inte se några formella hinder med att stödja kvinnojouren. 

– Det är upp till socialförvaltningen att bedöma. Vi är tacksamma att kvinnojouren finns för kvinnor som behöver tillfällig bostad när de utsätts för våld eller annat.

Lars Rosander föreslår att frågan ställs till socialnämndens ordförande men konstaterar samtidigt att kommunen just nu också har en kärv ekonomi även om det i kommunens totala budget utgör en liten del.

Socialnämndens ordförande är Per-Inge Pettersson.

Han säger att beslut om bidrag till föreningar ska riktas till kommunstyrelsen. Annars skulle det kunna bli så att socialnämnden och barn- och ungdomsnämnden beviljade dubbla bidrag.

– Kvinnojouren får göra en framställan till kommunstyrelsen, det är tingens ordning. Det är rimligt att de beskriver sin situation annars går det inte att handlägga, förklarar han.

Per-Inge Pettersson säger att Kvinnojouren Hultsfred Vimmerby är känd för att göra ett bra jobb. 

Vimmerby Tidning vänder sig då till kvinnojouren och dess verksamhetschef Elaine Sanches.

Hon berättar att kvinnojouren kommer att börja söka bidrag för nästa år redan nu i april men pengarna kommer först efter årsskiftet.

Har ni sökt bidrag hos kommunen för att få akut hjälp med stödboendet i Hultsfred?

– Vi kommer att göra det nu, berättar Elaine Sanches.

Lars Rosander (C) är kommunalråd i Hultsfred.
Lars Rosander (C) är kommunalråd i Hultsfred.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!