Frivilliga pass i sommar – ambulansen kör som vanligt

"Tack vare att personalen ställer upp kommer vi att köra som vanligt i sommar". Ambulanschefen Melker Engström i Västervik, som även basar över ambulanserna i Hultsfred och Virserum har läget under kontroll.

Melker Engström, ambulanschef, är tacksam för att personalen ställer upp och kör extrapass i sommar. Det håller ambulanserna rullande som vanligt.

Melker Engström, ambulanschef, är tacksam för att personalen ställer upp och kör extrapass i sommar. Det håller ambulanserna rullande som vanligt.

Foto: Ellinor Harrysson/Arkiv

Hultsfred2022-06-16 05:30

Så här inför sommaren finns det alltid en viss osäkerhet om bemanningen på ambulanserna. För två år sedan fick Virserumsambulansen ställas av nattetid.

– Men det behöver vi inte göra, säger Melker Engström. Ambulanserna kommer att köra som vanligt, vi behöver inte ställa av någon i sommar, tack vare att personalen ställer upp och tar extrapass.

De ordinarie personalen går alltså in och kör extrapass.

– Det är bra för invånarna att det kommer kompetent och erfaren personal när någon behöver hjälp. Men det är inte optimalt för personalen, som behöver sin vila och återhämtning, säger Melker Engström.

Han betonar också att personalen ställer upp frivilligt, att det inte varit frågan om någon kommendering.

– Vi har väldigt lojal personal, säger Melker Engström, de vet ju att "kommer inte jag, så kommer ingen" när någon behöver hjälp.

De här extrapassen behövs för att hålla ambulanserna rullande i sommar. Att hitta semestervikarier att sätta in är svårt, berättar Engström.

– Semestervikarier finns inte längre, det tillhör en gången tid. Men allra helst hade jag förstås sett att den ordinarie personalen fått sin semestervila. Samtidigt är jag väldigt tacksam mot personalen för att de ställer upp, säger Melker Engström.

Personalen får extra betalt för sina pass, så pass att det kan bli en semesterresa fram på höstkanten i stället, när semestertrycket lättar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!