Experten tipsar: Så gör du bilen vårfin

Dags för sommardäck, och en riktigt ordentlig biltvätt? Påsken har kommit att bli en riktig biltvättarhelg. Speciellt om det blir fint väder.

Påskhelgen är den stora biltvättarhelgen. Nu är det dags att göra bilen vårfin.

Påskhelgen är den stora biltvättarhelgen. Nu är det dags att göra bilen vårfin.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-04-06 16:00

Miljöinitiativet Hållbar Biltvätt, ett initiativ som startas av branschföreningen Sveriges Servicestationer, har gjort en undersökning som visar att antalet biltvättar i landet ökade med 20 procent förra året och totalt utfördes det nästan 30 miljoner biltvättar under 2022.

– Ja påsken är en riktig biltvättarhelg, konstaterar den lokala företagaren Nitin Blom, som till vardags driver en firma som rekondar bilar. Vi frågar honom om råd för att lyckas med vårtvätten.

Nitin Blom ger tips inför biltvätt:

• Börja med att besikta karossen, vad är det för smuts som ska bort? Utifrån det planerar man sedan tvätten. Finns det flygrost, asfaltsprickar, grus?

• Börja med kallavfettning. Men ha inte för bråttom att spola av! Vänta till asfaltsfläckar börjat lösa upp sig och skapar bruna ränder på karossen. Det tar 3-4 minuter

• Spola av. Det är inte nödvändigt att spola med vatten, det fungerar att gå på direkt med alkalisk avfettning. Så spar man lite arbete och vatten

• Känn efter så att lacken är hyfsat ren och inte alltför sträv

• Spola bilen med schampo, gärna vaxschampo

• Skaffa en bra torkduk och torka bilen väl. En våt bil samlar lätt på sig damm och smuts. Det är dock väldigt viktigt att bilen är ren annars kan det bli repor

• Den gamla diskussionen om man ska börja uppifrån eller nerifrån har ingen betydelse – det fungerar hur man än gör

Det är dessutom dags att lägga på sommarhjulen. Snart är det stopp för dubbarna, om inte vintern håller i sig.

Nära 30 miljoner biltvättar gjordes under 2022. Det betyder en ökning på 20 procent enligt organisationen Hållbar biltvätt.
Nära 30 miljoner biltvättar gjordes under 2022. Det betyder en ökning på 20 procent enligt organisationen Hållbar biltvätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om