En bi-sak

Det svärmade på Kalvkätte trädgård, men inte av bin utan av människor. Många kom för att vara med när den nya visningskupan invigdes i onsdags. Ett initiativ som biodlarföreningen Vena-Hultsfred hoppas kommer kunna ge även bi-rädda personer insikt i bins välorganiserade samhälle.

Hultsfred2015-07-16 23:17


- Vi vill informera om bins stora nytta och de flesta har ingen aning om hur det ser ut i en kupa, berättar biodlare Gösta Svensson från Lönneberga.
Själva kupan är i en passande honungsgul färg med två uppfällbara lock. Under locken skärmar ett lager av glas av bina från besökarna så det går att komma riktigt nära utan att riskera stick. Någon som inte behöver varken avskärmande glas eller skyddsutrustning är föreningens ordförande Bengt Linder. Efter att bandet klipps och kupan formellt invigts skruvar han upp glaset och tar ut en av ramarna för att försöka lokalisera drottningen.
- Jag kan till och med klappa dem, säger han och stryker med fingerspetsarna över bina.
Bisamhället som precis kommit på plats kommer från honom. När det gäller hans egna bin tar han aldrig några skyddsåtgärder. Är han som bi-tillsynsman är ute och kontrollerar andras bin kan det hända att han tar på sig den heltäckande vita skyddsdräkten. Lite beroende på hur det låter när han kommer nära.
- Du kan höra på surret när det är dags att klä på dig, berättar han.
Dagens bin är vad Gösta Svensson kallar "framodlade för att vara snälla". De är inte lika aggressiva som bin var förr. Bengt Linden håller med och menar att bin helst inte vill stickas eftersom de då förlorar sin gadd.
- Drar man av en arm på dig så dör du, det är samma sak med bin när de sticker.
Men trotts försäkran det kan det vara skönt för besökare att i lugn och ro få studera insekterna utan rädsla. Ann Persson från föreningen Kalvkätte berättar i sitt invigningstal att det inte var någon tvekan om att kupan skulle stå just i kalvkätte trädgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!