Eleverna hemma efter oförglömlig resa till Bryssel

26 elever på Hultsfreds Gymnasium har fått förmånen att göra en oförglömlig resa till Bryssel. För att lära mer om EU. Nu är målsättningen att försöka bredda satsningen ytterligare och låta Hotell- och turismprogrammet liksom IM få göra en liknande resa i framtiden.

Elever och lärare på Hultsfreds Gymnasium har varit på en minnesvärd resa till Bryssel, för att lära mer om EU. Foto: Privat

Elever och lärare på Hultsfreds Gymnasium har varit på en minnesvärd resa till Bryssel, för att lära mer om EU. Foto: Privat

Foto:

Hultsfred2017-03-27 16:30

Att läsa om Europeiska Unionen i klassrummet är en sak. Att se, uppleva och skaffa minnen på plats något helt annat.

– På resan till Bryssel fick jag upp intresset för EU. Det var motiverande att få vara där och höra alla berätta om det, säger Selma Weigl.

Eleverna är överens om att man fått en djupare insikt i hur EU påverkar oss, vad Brexit får för konsekvenser och man förundras över alla olika yrken som finns inom EU. Det är bra många fler än eleverna kunnat föreställa sig.

– Efter den här resan är jag övertygad om att eleverna är medvetna om att EU kanske blir deras framtida arbetsplats, säger Pierre Arvidsson, lärare som var med på resan tillsammans med Erika Kessén och Thomas Wigren. För vi fick träffa universitetsstudenter som gör sin praktik där, som berättade om sin väg och vad de gjort för att hamna där.

– Det var jätteintressant, inflikar eleverna.

Det var andra året som gymnasiet gjorde den här resan för att ge elever på både samhäll, ekonomi och natur chansen att lära mer på plats i ämnet samhällskunskap, andra kursen EU och Bryssel.

Till största delen betalas resan av kommissionen och parlamentet, då det upplevs som viktigt att gymnasieelever ska känna till mer om EU.

– Det är också ett prioriterat inslag för skolan, säger rektor Andreas Ekberg, som om någon dryg månad ska göra en rekognoseringsresa till Bryssel tillsammans med representanter från fem närliggande kommuner, bland annat Vimmerby och Västervik i ett försök att bredda samarbetet. En resa som till största delen bekostas av Regionförbundet.

– Vi har för avsikt att även undersöka förutsättningarna att låta våra elever från hotell- och turismprogrammet samt IM göra en liknande resa.

Likaså fick Hultsfreds Gymnasium tips om Scandinavian School of Brussels och förhoppningen är att elever här ska kunna etablera kontakter med elever där.

– Vi hoppas kunna använda oss av de kontakterna på hela skolan, säger Andreas Ekberg.

Tre dagar var man i Bryssel och programmet var späckat med tiotalet studiebesök, sightseeing och något man tyckte var minnesvärt var att på nära håll få följa när kommissionens ordförande Jean-Claude Junckes lade fram den "Vita boken" med fem nya direktiv för EU:s framtid.

– Framför allt hur samarbetet ska se ut i framtiden och man pratade hela tiden om 27 medlemsländer, så Storbritannien har redan räknats bort, säger Pierre Arvidsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!