Den som sparar mest vatten vinner

Planerna pĂ„ ett permanent bevattningsförbud lĂ€ggs pĂ„ is. I stĂ€llet vill ÖSKs direktion bli vid det gamla systemet och besluta vid behov.

Det blir inget permanent bevattningförbud i sommar. I stÀllet vill direktionen vÀnta och se om det behövs. Men sparsamhet anbefalles i vilket fall, och en pristÀvling om spartips har utlysts.

Det blir inget permanent bevattningförbud i sommar. I stÀllet vill direktionen vÀnta och se om det behövs. Men sparsamhet anbefalles i vilket fall, och en pristÀvling om spartips har utlysts.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hultsfred2020-05-01 22:00

– Vi hade tvĂ„ förslag att jobba med, sĂ€ger Johan Svensson (M), vice ordförande i ÖSK-direktionen. Ett var att införa bevattningsförbud med fasta datum. Tanken med det var att underlĂ€tta för invĂ„narna som dĂ„ skulle fĂ„ fasta datum att rĂ€tta sig efter. 

Det andra förslaget pÄ direktionens bord var att behÄlla det gamla systemet, att fatta beslut Är för Är.

– Fördelen med det Ă€r att vi under ett fuktigt Ă„r inte behöver ha nĂ„got bevattningsförbud alls, sĂ€ger Johan Svensson.

Men samtidigt finns risken att ett beslut om bevattningsförbud kan komma snabbt pÄ, och kanske stÀlla till det för exempelvis husÀgare som planerat att tvÀtta sitt hus inför en ommÄlning.

– Vi sĂ„g under 2018 och 2019 hur fort nivĂ„erna i vĂ„ra brunnar kan sjunka, sĂ€ger Johan Svensson, sĂ„ ett beslut kan komma snabbt om det behövs. 

Men - samtidigt inför direktionen nÄgra lÀttnader i bevattningsförbudet. För att det inte ska behöva bli problem med fasadtvÀtt eller taktvÀtt.

– Det ska gĂ„ att fĂ„ tillstĂ„nd, sĂ€ger Johan Svensson, och det ska vara enkelt. Man ska kunna gĂ„ in pĂ„ ÖSKs hemsida och göra en anmĂ€lan. Eller om man vill, pĂ„ nĂ„got av kommunkontoren.

Samtidigt utlyser ÖSK-direktionen ocksĂ„ en pristĂ€vling, dĂ€r man vill ha in sĂ„ mĂ„nga bra idĂ©er som möjligt pĂ„ hur man kan spara pĂ„ dricksvattnet. Och för att fĂ„ fart pĂ„ kreativiteten stĂ„r det penningpriser pĂ„ spel. SĂ„ vinnaren kan fĂ„ en rejĂ€l slant, plus det som sparas pĂ„ vattenrĂ€kningen genom att följa tipset.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!