Coronabidragen räcker inte - mer pengar behövs

Hultsfred fick 21,7 miljoner kronor i statsbidrag för att klara coronakrisen. Det motsvarar ganska precis minskningen av skatteintäkterna.

Väl utspridda på coronasäkert avstånd diskuterar politikerna pandemins effekter för kommunen och att mer pengar behövs för att klara välfärden.

Väl utspridda på coronasäkert avstånd diskuterar politikerna pandemins effekter för kommunen och att mer pengar behövs för att klara välfärden.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-04-30 15:36

Förhållandet är ungefär detsamma på länsnivå. Region och kommuner fick dela på 22 miljarder kronor i extra statsbidrag. 

– Det är nästan kusligt, det motsvarar nästan på kronan minskningen av skatteintäkterna, säger riksdagsledamoten Anders Åkesson, som är helt överens med kommunalråden och partivännerna Lars Rosander i Hultsfred, Jacob Käll i Vimmerby och Stihna Johansson Evertsson Högsby, om att det behövs mer pengar för att ro den här coronaskutan i land.

– Det är nödvändigt om den offentliga sektorn ska kunna leverera välfärd, säger Anders Åkesson, som dock inte vill gå in på hur mycket. Det är alldeles för många parametrar för att han skulle våga sig på en gissning.

De tre kommunalråden framhåller att kommunerna drabbas dubbelt av coronakrisen. Direkt av ökade kostnader och indirekt av minskade skatteintäkter som är en följd av att näringslivet drabbas.

– Det blir ökade kostnader inom omsorgen, eftersom vi måste sätta in extra personal säger Stihna Johansson Evertsson, det blir också kostnader för utrustning och mycket annat.

Jacob Käll pekar också på den arbetstid som går åt för krisledningsarbete i kommunerna. Det är tid som kunde användas för utveckling.

– Vi i Vimmerby har exempelvis en kostnad på 800 000 i månaden för gymnasieluncher och hemsändning av varor, säger han. 

Anders Åkesson har veckovisa möten med de tre kommunalråden för att hålla sig uppdaterad om läget.

– Nu måste vi se till att politiken matchar retoriken, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!