Bilskroten i Mörlunda är såld

Äntligen klart. Den så omdiskuterade bilskroten är såld. För Hultsfreds kommun betyder det att man sätter punkt för en lång juridisk process.

Den gamla bilskroten mitt i Mörlunda får ny ägare. Jörn Lorenxen planerar att renovera och skapa lokaler för egna företaget och för uthyrning.

Den gamla bilskroten mitt i Mörlunda får ny ägare. Jörn Lorenxen planerar att renovera och skapa lokaler för egna företaget och för uthyrning.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-05-30 11:22

– Jag kommer att använda en del till min egen verksamhet, säger Jörg Lorenzen, som drivet Mörlunda Snickeri och Byggservice. Sedan kommer jag att renovera upp resten av lokalerna och hyra ut. Sedan återstår det att se vad som blir, idéerna är många men besluten är få än så länge.

Som exempel nämner han elproduktion med solceller.

Men det är ingen tvekan om att det finns utrymme för mycket. Huvudbyggnaden är på 2 900 kvadratmeter och sedan är det två mindre hus på sammanlagt 900 kvadrat. Och alltsammans på en tomt på drygt en hektar.

Efter förhandlingar har man kommit överens om en köpesumma på 36 000 kronor.

– Men då har vi tagit hänsyn till att köparen kan riskera att få stå för en miljösanering på området, därav prislappen, säger kommunalrådet Lars Rosander.

Kommunchefen Lars-Erik Rönnlund har lagt åtskilliga arbetstimmar på den här affären och haft kontakt med en hel rad spekulanter. Men de har troppat av en efter en, till slut var det Jörn Lorenzen som slog till.

Likaså har kommunjuristen fått jobba hårt med det här fallet sedan kommunen köpte skroten på exekutiv auktion och 2015. Det visade sig inte vara svårt att hantera skrotbilarna som fanns på området. Många var inte skrotade enligt konstens alla regler, många hade fortfarande registrerade ägare som måste kontaktas. Dessutom var många bilar inte tömda på vätskor utan måste transporteras iväg till en riktig bilskrot.

Samtidigt som man haft en lång juridisk process med den tidigare ägaren till skrotupplaget, eftersom denne hävdat i rätten att köpet gått till på fel sätt.

Vad har då den här bilskroten kostat kommunen?

– Den frågan hörde jag inte, säger Lars Rosander, med ett skratt.

Men Rönnlund tittar på sin dator och kan berätta att det handlar om drygt 563 000 kronor. Plus inköpet av skrotupplaget på 195 000 och en markundersökning för 90 000.

Så det har varit ett kostsamt äventyr, men Lars Rosander ser det som en samhällsinsats.

– Det känns verkligen roligt att vi nu kan sälja och hjälpa en seriös företagare att utveckla sitt företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!