Barn får gå kvar – även om avgiften inte betalas

I kommunens regler står att barn vars föräldrar inte betalar avgiften för fritids och förskola inte får gå kvar. Men vid årsskiftet blir det ändring på det och anpassning till barnkonventionen. Fast någon eftergift av avgiften är det inte fråga om.

Nu ska inga barn bli utestängda från förskolan även om föräldrarna missköter sin ekonomi.

Nu ska inga barn bli utestängda från förskolan även om föräldrarna missköter sin ekonomi.

Foto: Anders J Andersson

Hultsfred2023-10-28 14:00

De flesta vårdnadshavare betalar avgiften för fritids och förskola i Hultsfred. Men några gör det inte och i kommunens regler står det att barnen inte ska få gå kvar om avgifterna är obetalda.

Nu blåser förändringens vindar.

Varför ändrar ni regelverket?

– Allt grundar sig på barnkonventionen, alla barns rätt till undervisning utifrån barnens behov, berättar Emma Roos Simonsson, verksamhetschef för förskolan.

Barnkonventionen blev lag i Sverige 2020.

Kommer ni att sluta driva in pengar nu?

– Processen för obetalda fakturor ändrar vi inte, föräldrarna kommer fortfarande att vara skyldiga att betala. Det vi ändrar är att barnen är välkomna även om föräldrarna inte betalat, förklarar hon.

Beslutet om ändrade regler beräknas tas i november med målet att det ska gälla från årsskiftet. 

– Tidigare har det varit så att om vårdnadshavarna inte betalat sina fakturor har barn kunnat bli avstängda. Det anser vi bryter mot barnkonventionen men även skollagen. Barnen har rätt till de här bitarna.

Hultsfreds kommun började 2020 fundera på om regelverket behövde ändras. Man har även hört efter hur andra kommuner hanterat frågan.

– Vi har också sett till barnens behov i våra verksamheter och att det inte är optimalt för deras utveckling att bli avstängda. Därför började vi titta på att ändra riktlinjerna så att barnen kommer till oss.

Sedan just 2020 har kommunen skrivit delegationsbeslut utifrån barnens behov för att ge barnen möjlighet att gå kvar. 

Själv klev hon på sin nuvarande roll ungefär samtidigt. När hon frågar runt bland rektorerna säger hon att några enstaka barn kan ha blivit avstängda åren 2020 till 2023, innan rutinerna med delegationsbeslut hade satt sig.

De som blivit avstängda kan vara barn under tre år som inte ansetts ha egna behov. I åldrarna tre till fem år har alla barn rätt till 15 timmars förskola per vecka men inte de yngre.

Emma Roos Simonsson berättar att det handlar om 16 fall med obetalda fakturor, huvudsakligen förskoleavgifter, för tiden juni förra året till juni i år.

Kommunalrådet Lars Rosander är inte orolig över att nyordningen, som han tycker är viktig, kommer att innebära minskade intäkter för kommunen.

– Vi räknar inte med att förlora pengar. Det är mer principiellt att alla ska ta sina kostnader. Vi har redan maxtaxa som begränsar avgiften, säger han.

Emma Roos Simonsson är verksamhetschef för förskolorna i Hultsfred.
Emma Roos Simonsson är verksamhetschef för förskolorna i Hultsfred.
Barnkonventionen

Rättsligt bindande avtal undertecknat av alla länder utom USA, lag i Sverige sedan 2020. Slår fast fundamentala saker som att barn är egna personer med rättigheter och inte ägodelar till föräldrar eller andra vuxna.

Innehåller 54 artiklar. De fyra mest framträdande är:

Alla barn har samma rättigheter och lika värde.

Barnens bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.

Alla barn har rätt till liv och utveckling.

Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och att få den respekterad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!