Bankomaten vid Swedbank togs bort

Bankomaten utanför Swedbank i Hultsfred är borta. För alltid. Av "hålet i väggen" återstår bara ett hål i väggen, förspikat med en träskiva.

Av "hålet i väggen" återstår just bara ett hål i väggen, förspikat med en träskiva.  Bankomat AB har dragit in uttagsautomaten vid Swedbank i centrala Hultsfred. "Den används för lite", är motiveringen.

Av "hålet i väggen" återstår just bara ett hål i väggen, förspikat med en träskiva. Bankomat AB har dragit in uttagsautomaten vid Swedbank i centrala Hultsfred. "Den används för lite", är motiveringen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-12-01 12:00

– Ja, bankomaten vid Swedbank i Hultsfred är borttagen, bekräftar Jenny Danielsson, pressansvarig vid Bankomat AB som driver uttagsautomaterna.

Hon berättar att de här automaten tas bort som en del i en större utveckling, där man minskar antalet automater i landet.

– Bakgrunden är att allt fler människor allt oftare väljer att betala digitalt i stället för med kontanter, säger Jenny Danielsson. Vi tittar på behovet runt om i landet och när efterfrågan på kontanter minskar anpassar vi vår service efter det. 

En viktig faktor vid bedömningen av vilka automater man ska ha kvar och vilka som tas bort, är hur mycket automaten används, och hur långt det är till andra automater, berättar hon vidare.

– Så tyvärr är det här en av automaterna vi har valt bort.

I stället hänvisar Jenny Danielsson och Bankomat AB till de båda andra automaterna som finns i Galleriagången. Där finns ett så kallat Kontantcenter med automater för både insättning och uttag.

För Hultsfredsbornas del betyder det att kontantuttagen måste planeras lite mer, eftersom Gallerian har begränsade öppettider. Så efter klockan 20 på vardagarna och 18 på söndagar är det stängt. Då går det inte att komma åt automaterna.

Men samtidigt uppmanar myndigheterna, MSB, att medborgarna ska ha en kontant summa hemma, med tanke på världsläget. Och det verkar hörsammans av invånarna. Bankomats egen statistik visar att uttagen ökat något, andra halvåret i år. Det kan anas något av ett trendbrott.

Statistiken berättar att Hultsfredsborna i snitt tagit ut 593 kronor per person och månad. Och samtidigt satt in 124 kronor i automaterna. Det är bara i Emmaboda som mer kontanter används. Där toppar man med ett snitt på 602 kronor per person och månad. 

Det används fortfarande en hel del kontanter i Kalmar län, statistiken berättar att vi tagit ut 487 kronor i månaden under första halvåret i år. Men allra mest pengar rullar i Skåne, där Bankomats statistik visar att Skåningarna tar ut 629 kronor i månaden kontant under samma period. Även Stockholmarna tycker om kontanter, och där togs det ut 573 kronor per person och månad.

Totalt för riket är genomsnittet 520 kronor i månaden under första halvåret 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!