Skadegörelsen ökar i Hultsfred – minskar i Vimmerby

Café i centrum får fönster krossade, förstörelse i järnvägsstationen, skadegörelse och stöld på flygplatsen. Statistik från polisen visar att det hittills i år varit fler fall av skadegörelse i Hultsfred, än under hela förra året.

Glaskross för fjärde gången på lika många månader. Nu ger Rowaida Nijim upp och vill sälja caféet.

Glaskross för fjärde gången på lika många månader. Nu ger Rowaida Nijim upp och vill sälja caféet.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-11-07 20:00

Ägaren till Café La Vida i centrala Hultsfred har fått nog efter flera fönsterkrossningar och lagt ut caféet till försäljning. Flygplatsen som drabbats av sabotage, och måste stänga tills banljusen är lagade. Väntsalen på järnvägsstationen drabbas allt som oftast. Det är några exempel på skadegörelse i Hultsfred den senaste tiden.

Skadegörelse är ett av de vanligaste brotten som polisanmäls. Polisens statistik visar att fallen ökar i Hultsfred. 2019 polisanmäldes 167 fall av skadegörelse, 2020 169 fall, 2021 blev det 162 anmälningar och så här långt i år är vi redan uppe i 174 anmälda skadegörelser. Och då återstår två månader. Motsvarande siffror för Vimmerby kommun är 135 anmälningar 2019, 164 fall 2020 och 117 under 2021. Hittills i år har det blivit 107 anmälda fall.

Förra veckan kastade någon in en stor sten genom ett av Café La Vidas fönster. Bara någon vecka tidigare blev också glasrutan i entrédörren sönderslagen.

– Det är fjärde gången sedan i somras. Jag är jättearg och känner att jag inte vill fortsätta längre, sa Rowaida Nijim som driver La Vida Café på gågatan i Hultsfred till Vimmerby Tidning i samband med händelsen i förra veckan.

– Det har hänt fyra gånger på fyra månader. Det känns verkligen olustigt, säger Rowaida Nijim när Vimmerby Tidning åter når henne några dagar efter den senaste skadegörelsen.

Så beslutet att sälja står fast. Och det finns intressenter. Sedan starten för två år sedan har verksamheten vuxit till sig och Rowaida Nijim berättar att man nu har gott om kunder. Samtidigt som arbetsglädjen dämpats betydligt.

– Men vi kommer att fortsätta jobba tills vi sålt caféet. Men när jag är hemma är jag hela tiden rädd att larmet ska gå, säger Rowaida Nijim.

Anders Hultman vid polisen i Oskarhamn berättar att det varit många fall av skadegörelse senaste året. Men om det är fler eller färre är svårt att avgöra.

– Men vi har haft en del märkliga fall, säger han. Som till exempel att någon bröt sig in i bilar och bröt av blinkersspakarna.

I statistiken från polisen går det också att utläsa att de flesta fallen av skadegörelse skett i augusti, i år anmäldes 23 fall av skadegörelse i Vimmerby och hela 30 i Hultsfred. Lugnaste månaden är dock april i Vimmerby med tre anmälda fall. I Hultsfred är det februari med sju fall. 

I slutet på förra veckan upptäcktes en omfattande skadegörelse på flygplatsen. 10 av ljusen på landningsbanan hade förstörts.
I slutet på förra veckan upptäcktes en omfattande skadegörelse på flygplatsen. 10 av ljusen på landningsbanan hade förstörts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!