100 år sedan regementet lades ner

Utan regementet ingen järnväg. Och utan järnväg inget Hultsfred. Historieskrivningen är tydlig på den punkten. Så när försvarsmakten beslutade att flytta regementet till Eksjö blev det ett dråpslag för Hultsfred, väl i klass med batterifabrikens nedläggning.

Musiken var ett viktigt inslag i Hultsfred redan på den tiden det begav sig på Hultsfreds Slätt.

Musiken var ett viktigt inslag i Hultsfred redan på den tiden det begav sig på Hultsfreds Slätt.

Foto: Privat/Hultsfreds Hembygdsförening

Hultsfred2018-09-26 09:00

Det här 100-årsjubileet, eller vad man nu ska kalla det uppmärksammas av ortens hembygdsförening på onsdagskvällen, med en musik och berättarkväll i Musikpaviljongen. En av de sista kvarvarande byggnaderna från regementets dagar. Det finns några till, som till exempel officersdasset. Och förstås Trianon som flyttade med till Eksjö.

Det blåste förändringens vindar inom militären då i början på 1900-talet. Den allmänna värnplikten infördes och det gjorde de gamla övningsplatserna, som Hultsfreds slätt, omoderna. I stället samlades styrkorna till moderna, stora regementen.

Följden blev att regementet i Hultsfred flyttade till Eksjö. Ett tungt slag för bygden, eftersom många var leverantörer till Slätten. Men som så många gånger senare repade sig byn och fortsatte att växa.

Thorbjörn Svahn och Georg Karlsson kommer att berätta mer om den här dramatiska tiden och de kommer att visa ett 70-tal gamla bilder. För musiken under kvällen spelar en sextett ur Kalmar Läns Hemvärnsmusikkår som kommer att spela musik från den aktuella tidsperioden.

Det är som sagt 100 år sedan regementet lämnade, men det är först nu Hultsfred fått några statliga ersättningsjobb, genom arbetsförmedlingens storsatsning i gamla biblioteket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!