"Som när man varit ihop med någon länge och gör slut"

Kinda kommun och arrendatorerna för Hornåbergs camping har inte kunnat komma överens. Det resulterar i att det blir arrendatorernas sista sommar i år.

I höst satsar Anna-Lena och Sofie på att lägga ner företaget. 
"Vi kommer tömma stället och det lär ta hela hösten. Det ska bli skönt att ha en ledig sommardag. Att kunna åka ut med båten", säger Anna-Lena.

I höst satsar Anna-Lena och Sofie på att lägga ner företaget. "Vi kommer tömma stället och det lär ta hela hösten. Det ska bli skönt att ha en ledig sommardag. Att kunna åka ut med båten", säger Anna-Lena.

Foto: Märta Svensson

Horn2020-06-12 08:00

Det råder meningsskiljaktigheter mellan de båda parter. I kommunens och Hornåbergs campings arrendatorer, Anna-Lena Monell och Sofie Didi, kontrakt som går ut 2020, står det att kommunen har underhållsansvar. 

Det tycker inte duon att Kinda kommun har skött. 

– De tycker att vi är tjatiga men allt står i avtalet, säger Anna-Lena Monell. 

– Kommunen har underhållsansvar men gör inget. Vi har sagt att vi kan göra det, som att måla om, om de bara ger oss materialet, säger Sofie Didi. 

Jimmy Bexell som är chef över teknik och drift på Kinda Kommun menar att det är deras tolkning: 

– Vi har gjort den bedömningen jämfört med andra kommunala fastigheter.  

Anna-Lena och Sofie tycker att politikerna måste vara tydligare till tjänstemännen. De anser att bemötandet inte har varit bra och att respekten inte har funnits där. 

– Det är deras bild av det. Jag vet inte vad de syftar på. Jag har haft samtal med dem och inte upplevt några problem. Men det är klart att kommunens tjänstemän ska ha ett bra bemötande, säger Jimmy Bexell. 

Anna-Lena och Sofie förstod att hyran skulle höjas men inte så mycket som den gjordes. 

– Tjänstemännen uttryckte sig som att vi borde förstått att hyran skulle höjas på ett möte med dem. Kommunen verkar inte ha varit nöjda med avtalet, menar Sofie. 

– Vi är hyresgäster till kommunen. Det är inte vi som har gjort avtalet som vi har haft innan. Det har varit kommunen som har gjort det, säger Anna-Lena Monell. 

– Varför ser de inte oss som en samarbetspartner? Det känns som de ser oss som fiende, säger Sofie. 

 Anna-Lena och Sofie påpekar att campingen är ett mervärde för hela bygden. 

– Vi ger tio till femton ungdomar jobb. Andra saker i Horn kan gå bra om vi får hit folk, säger Anna-Lena. 

– Vi vill att Kinda ska vara ett resemål man vill stanna på. Att Astrid Lindgrens värld ligger nära hjälper mycket, säger Sofie. 

Duon vill göra den sista sommaren så bra som möjligt. 

– Den sista sommaren ska bli kanon. Vi är alltid taggade för säsongen. När regeringen släppte på inreseförbudet tänker vi att många kommer hit, säger Anna-Lena.

– Vi hoppas att folk i närområdet också kommer hit, berättar Sofie.

Hur känns det?

– Det här har varit vårt skötebarn. Det är samma kärlek som när manvarit ihop med någon länge och gör slut. Jag hoppas att kommunen hittar någon som är villig att driva det, säger Anna-Lena. 

Börje och Leila Carlsson tycker att beskedet om att MoDi inte längre ska driva vidare campingen är tråkigt. 
"Det är så himla tråkigt. Campingen var bra för Horn", menar Börje. 
"Jag fattar inte hur kommunen tänker", säger Leila.
Börje och Leila Carlsson tycker att beskedet om att MoDi inte längre ska driva vidare campingen är tråkigt. "Det är så himla tråkigt. Campingen var bra för Horn", menar Börje. "Jag fattar inte hur kommunen tänker", säger Leila.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!