Hon lämnar sin plats efter åtta år som ordförande

Nu lämnar Britt-Carin sin plats som ordförande för att få mer tid med familjen. Men engagemanget för Kindabygden håller hon kvar.

Det är en rörd Britt-Carin som berättar om föreläsningsföreningen och hur stolt hon är över den.

Det är en rörd Britt-Carin som berättar om föreläsningsföreningen och hur stolt hon är över den.

Foto: Lina Edgar

Horn2023-03-01 11:26

Britt-Carin Stoeckmann, född och uppvuxen strax utanför Horn, har varit ordförande i Horn/Hycklinge föreläsningsförening sedan 2015. Nu lämnar hon sin ordförandepost, men hon kommer inte sluta engagera sig i föreningen och hembygden.

– Jag har alltid haft Horn närmast hjärtat och även om jag under nästan 30 år bodde och arbetade i Mjölby kommun kändes flytten tillbaka till Kindaskogarna som att äntligen komma hem.

Innan pensionen 2009 arbetade Britt-Carin som speciallärare i närmare 40 år. Hon fick ofta handskas med eleverna som inte alltid hade det så lätt i skolan. 

undefined
Britt-Carin ser tillbaka på sina år som lärare med värme. ”Alla barn har sin charm och sina egna personligheter”.

– Jag fick ha hand om dem som stundtals hade det lite tufft, men jag minns alla mina elever med värme. Alla barn har sin charm och sina egna personligheter och man kommer lite extra nära dem när man arbetar tätt ihop och lär känna individen. Det är roligt att träffa på sina gamla elever idag och se var de har hamnat i livet.

Utöver sin långa, trogna tjänst som lärare har människors historier och livsöden fascinerat Britt-Carin sedan barnsben.

– Jag minns att jag redan som barn tvingade med mina föräldrar till olika föreläsningar inne i Horn. Vi hade en gammal Ford Prefect som knappt orkade sig upp för backen hemma när det var vinterväglag, men jag skulle bara dit och lyssna på människorna och deras historier, skrattar hon. 

Året efter sin pension blev Britt-Carin medlem i styrelsen för Horn/Hycklinge föreläsningsförening, samma förening som anordnade de föreläsningar hon så gärna ville lyssna på som barn och den förening hon senare blev ordförande för.

undefined
En gammal bild på hur IOGT-lokalen i Horn, där de flesta föreläsningarna äger rum, såg ut förr.
undefined
Sedan starten 1943 har föreningen anordnat runt 800 föreläsningar.

– Jag kände att jag behövde något att engagera mig i som nybliven pensionär och föreläsningar har ju alltid intresserat mig, så det passade mig utmärkt. 

Under sina år i föreningen har hon, tillsammans med de andra i styrelsen, anordnat många föreläsningar som stundtals lockat fullsatta läktare.

Föreläsningarna av Kindabördiga Jerker Carlsson, Daniel Asp och Daniel Yngwe är några av de som lockat allra flest besökare under åren. Men även naturfilmaren Ingemar Lind, som i nästan 30 år återkommit som föreläsare till Horn/Hycklinge föreläsningsförening, har lockat stor publik med sina vackra bilder och målande berättelser om fjällivet i norr.

– Alla mina år i föreningen har varit fantastiska. Vi är ett bra gäng i styrelsen som har mycket roligt ihop. Alla är hjälpsamma och idérika och det känns som att vi alltid har jobbat mot samma mål. Tänk att en förening med en sådan sammanhållning och ett så stort engagemang kan finnas här i lilla Horn, säger en rörd Britt-Carin.

undefined
Det är en rörd Britt-Carin som berättar om föreläsningsföreningen och hur stolt hon är över den.
undefined
Bild från den senaste föreläsningen där bland andra Gudrid Hansen stod på scenen.

Beslutet att kliva av ordförandeplatsen var inte helt självklar, men nu väntar pensionärsliv och tid med nära och kära.

– Åren har gått, och nu känner jag att någon annan får ta över. Vi har drabbats av sjukdom inom familjen och det tar mycket kraft, så nu ska jag fokusera på att ta det lugnt och kanske ägna mig åt släktforskning när andan faller på.

Britt-Carin kommer dock inte släppa föreläsningsföreningen helt och hållet.

– Jag kommer fortsatt finnas till hands och vara till hjälp där det behövs. Jag hoppas att föreningen ska fortsätta ta upp ämnen som berör där vi värnar om det gamla men ändå vågar närma oss det som är nytt. På så sätt kanske vi också lyckas locka den lite yngre generationen till att engagera sig och intressera sig.

Om föreningen

Horn/Hycklinge föreläsningsförening startades 1943 med kyrkoherden Folke Östling som förste ordförande.
Intentionen var att "även landsbygden bör få ta del av kulturella rikedomar". Sedan föreningens start har runt 800 föreläsningar hållits.

Föreningen vill boka in föreläsningar som berör. Från lättsam underhållning till djupt allvar, gärna med lokal anknytning.

Horn/Hycklinge föreläsningsförening är en av nio föreläsningsföreningar som finns kvar i Östergötland. Tidigare fanns över 50 föreningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!