Här är sommarens farligaste växter

Sommarsverige står i full blom och många spenderar allt mer tid ute i det gröna. Men bland tusenskönor och gulsippor gömmer sig också en hel del giftiga faror.

Björnloka och stormhatt.

Björnloka och stormhatt.

Foto: Ivonne Wierink/Tina Schedvin/Mostphotos

Natur2018-07-01 11:00

Enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, tillhör jättelokan de växter som oftast ställer till problem.

– Jättelokasaft på huden kan i solen ge brännskadeliknande eksem. Det gäller även saft från blasten på palsternackor. Det är sällan problem med palsternacka i Sverige, men jättelokan växer i stora buskage som barn gärna går in i.

I Sverige finns även en rad växter som är skadliga att äta, men det är ovanligt att personer får i sig en farlig mängd.

– Bland de som växer vilt är stormhatt vanligast. Fingerborgsblommor bör man också akta sig för då de växer där människor rör sig, men det ska oftast mycket till för att någon ska tugga i sig blommor.

Han varnar istället för växter som ser ut som något annat än de är.

– Idegranen har giftiga frön som ser ut som bär. Det är klurigare, säger Didrik Vanhoenacker.

Trots detta händer det att personer behöver vård efter att ha ätit giftiga växter. Många som söker hjälp vänder sig till Giftinformationscentralen där Johanna Nordmark Grass är överläkare.

– Det händer att framför allt barn får i sig giftiga växter, men då växter inte är så goda spottar de oftast ut dem direkt, säger hon.

När vuxna drabbas handlar det enligt Johanna Nordmark Grass ofta om förväxling av arter, bland annat att giftig sprängört misstas för ätbara rötter. Hon tipsar om Giftinformationscentralens hemsida – där finns bilder och information om man är osäker. Om man misstänker att man drabbats rekommenderar hon att ringa dit.

– Oftast kan vi ge ett lugnande besked direkt. Det är bättre att ringa än att sätta sig på en full akutmottagning, säger hon.

Har man trots allt fått i sig gift rekommenderas att dricka kollösning. Kolet binder giftet och hindrar spridning, berättar Johanna Nordmark Grass.

– Det går att köpa på apoteket och är bra att ha hemma, särskilt om man har barn. Men det är bra om man pratar med oss innan man dricker det, säger Johanna Nordmark Grass.

För mark- och tomtägare som påträffar giftiga växter kan det vara aktuellt att ta bort plantorna. Didrik Vanhoenacker berättar:

– Just jätteloka är förbjuden att plantera och ska helst tas bort, där behöver man inte tänka på biologisk mångfald. När det kommer till andra arter ska man kontakta sin kommun för att höra vad som gäller.

– Men det är sällan man behöver vara rädd. Vår natur är snäll, säger Didrik Vanhoenacker.

I listan nedan ser du några av de giftigaste växterna i Sverige.

Både björnloka och jätteloka innehåller ett ämne som i kombination med solljus kan orsaka brännskadeliknande eksem.
Både björnloka och jätteloka innehåller ett ämne som i kombination med solljus kan orsaka brännskadeliknande eksem.
Så ska du göra om ditt barn drabbats

• Ring Giftinformationscentralen om du misstänker att barnet smakat på en giftig växt.

• Vid förtäring av växt med irriterande växtsaft, ge genast lite dryck.

• Vid kontakt med irriterande växtsaft, tvätta av huden och om växtsaft kommit i ögonen skölj med rinnande vatten under minst 5 minuter.

• Tänk på att undvika att ha de mest riskabla växterna i hemmet eller trädgården.

Källa: Giftinformation.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!