Hon utbildar sin egen servicehund

Emelie Diener är 18 år och ser ungefär 30 procent av vad man brukar göra. Då är blivande assistanshunden Kajsa en hjälp i vardagen.

Hunden Kajsa är ett stöd för Emelie på promenaderna.

Hunden Kajsa är ett stöd för Emelie på promenaderna.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2019-04-09 06:00

Emelie, som bor i Västervik, berättar att hon har albinism och lider av kroniskt smärttillstånd, vilket gör att hon behöver extra hjälp i vardagen. Hon har nämligen kraftigt nedsatt syn, som blir ännu sämre när hon är trött och anstränger ögonen mycket.

Men eftersom hon inte är blind, är hon inte berättigad till en ledarhund, och tidigare trodde hon inte att det fanns något annat. Sedan fick hon veta att det fanns en typ av assistanshund som hon kunde ha. Den kallas för servicehund.

I augusti hämtade de labradoren Kajsa hos Disa Dogs, ett företag som föder upp och utbildar assistanshundar.

Kajsa, som nu är två år, var då ett godkänt ämne till assistanshund. Sedan är det Emelie som, med hjälp av en specialinstruktör från Svenska Brukshundklubben, utbildar Kajsa till assistanshund. Målet är att Kajsa ska vara redo för examen i maj.

Att köpa en färdig assistanshund kostar runt 200 000 kronor, så Emelie, som går hundlinjen på Gamlebygymnasiet, valde att träna upp hunden själv.

Kajsa kan bland annat hjälpa Emelie att plocka upp saker och styra henne, när de är ute och går, så att hon inte krockar med något. När Kajsa har täcket på, ska man inte prata med henne.

– Man kan komma fram till mig och prata, men inte med hunden. Man ska låtsas att hon inte existerar, säger Emelie.

En godkänd assistanshund har tillträde till alla offentliga lokaler och flera andra ställen, där hundar egentligen inte får vara.

Emelie Diener från Västervik håller på att utbilda sin egen assistanshund, labradoren Kajsa.
Emelie Diener från Västervik håller på att utbilda sin egen assistanshund, labradoren Kajsa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!