De laddar för Grönt veckoslut

Den 18–19 maj är det dags för Grönt veckoslut på Gamlebygymnasiet. Som vanligt blir det massor av aktiviteter för barn i alla åldrar.

Sofie Alvarsson och Tobias Keller med några av de 150 dunkycklingar som barnen får klappa på Grönt veckoslut i Gamleby.

Sofie Alvarsson och Tobias Keller med några av de 150 dunkycklingar som barnen får klappa på Grönt veckoslut i Gamleby.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-05-17 09:00

På ett naturbruksgymnasium är förstås djuren ett av de stora dragplåstren. En populär tradition är de små ulliga kycklingar som besökande barn får klappa. Skolans elever håller i kycklingarna, för att de inte ska bli skadade, men sedan är det fritt fram att känna på dem, lite försiktigt.

Kycklingarna, som är drygt en vecka gamla, kommer från Herrljunga. Så småningom ska de säljas som värphöns till privatpersoner.

Grönt veckoslut har anordnats på Gamlebygymnasiet sedan 1970-talet, oftast vart­annat år. Temat denna gång är mat. Skolan har ingen publik servering i matsalen i år, men det finns ett stort antal utställare på området som säljer allt från korv och hamburgare till vildsvinskebab, strömmingsburgare, langos, munkar, ost och bröd. Med mera.

Almviks café har premiär för sin hemgjorda pinnglass och Adam Mosbah säljer churros, som är ett spanskt bakverk.

En hel del av utställarna kommer att stå på ett speciellt mattorg, centralt på området.

När det gäller djuren, är det förstås öppet i alla vinklar och vrår på skolan, så att besökarna kan få bekanta sig med alla små och stora djur som bor där. Brantestad har öppet stall hos sina grisar och Ogestad välkomnar besökare in till korna.

Precis som tidigare år, kan man också få prova på att hålla i en orm. Den här gången blir det även föreläsning om ormar, och sedan kan man ta kort på sig själv och en orm, om man vill. Dessa bilder tar besökarna själva.

Förutom alla levande djur, kommer det dessutom att finnas en rad uppstoppade. Det är Älgskadefondsföreningen som har med sig dem, i samband med sin information om viltolyckor.

Bland alla aktiviteter i övrigt kan nämnas möjligheten att hoppa i halm, rida på ponny, åka efter traktor, ta körkort för tramptraktor och testa körsimulator.

Som alltid blir det flera uppvisningar. Gamleby Ridklubb visar handhoppning båda dagarna och Renée Knutson har dressyruppvisning. Det blir även uppvisning med hundar. På maskinvisningen kommer skolan bland annat att ställa ut de två nya traktorer som just har köpts in.

– Sedan har vi ju valår, så vi har en liten speakers corner med politiska partier, säger Tobias Keller, en av dem som håller i evenemanget.

– Och våra elever uppträder med musik, tillägger Sofie Alvarsson, skolans rektor.

Kycklingarna är en vecka gamla och har just anlänt till Gamlebygymnasiet.
Kycklingarna är en vecka gamla och har just anlänt till Gamlebygymnasiet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!