Storsatsning på vården i Gamleby

I slutet av år 2020 ska den nya hälsocentralen, med särskilt boende ovanpå, stå färdig för inflyttning i Gamleby. Ortens två centrum knyts då samman.

Här ska den nya hälsocentralen i Gamleby ligga, plus nytt särskilt boende. Från vänster: Dan Nilsson (S), Anders Henriksson (S), Angelica Katsanidou (S), Tomas Kronståhl (S) och Lena Segerberg (S).

Här ska den nya hälsocentralen i Gamleby ligga, plus nytt särskilt boende. Från vänster: Dan Nilsson (S), Anders Henriksson (S), Angelica Katsanidou (S), Tomas Kronståhl (S) och Lena Segerberg (S).

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-08-16 17:30

På torsdagen hade ledande socialdemokrater i länet och kommunen en presskonferens om det planerade nybygget. Platsen för detta var den där huskropparna ska ligga: gräsmattan vid Västerviksvägen, i höjd med den nu rivna Åbyskolan.

Som vi berättat tidigare ska ett trygghetsboende uppföras där högstadiet låg förut. Den här delen av projektet kan sjösättas snabbare, då det redan finns en detaljplan. Byggstart blir under nästa år. Ambitionen är att de 20 lägenheterna ska vara klara för inflyttning hösten 2019.

När det gäller hälsocentralen och det särskilda boendet har planfrågan tagit längre tid, eftersom det har krävts kompletterande utredningar, bland annat omdagvatten.

Hälsocentralen är på 1 300 kvadratmeter i ett plan. Den ska ligga i bottenvåningen. Det blir också ett ambulansintag i anslutning till hälsocentralen.

Det särskilda boendet för äldre får 70 platser och ersätter de befintliga äldreboendena i Gamleby: Hagnäsgården och Erneborg, som har 24 respektive 46 platser.

Angelica Katsanidou (S) är ordförande i socialnämnden. Hon betonar att de boenden som finns i dag i Gamleby kommer att ersättas fullt ut, vad gäller antalet platser.

På andra håll har det gjorts en neddragning av antalet platser, i samband med nybyggnation.

– Men vi ser inte den utvecklingen i Gamleby, och därför ersätter vi fullt ut.

Åtta platser på Hagnäsgården ska användas till särskilt boende för nyskadade, det vill säga yngre personer som exempelvis fått en stroke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om