Rekordmånga barn i fotbollsskolan

Fler barn än vanligt och många tjejer. Det har präglat den här sommarens fotbollsskola i Odensvi, hos Blackstad Odensvi IF.

Att öva på att stå i mål var en av många saker som barnen fick göra på fotbollsskolan.

Att öva på att stå i mål var en av många saker som barnen fick göra på fotbollsskolan.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Odensvi2018-06-21 19:00

Första veckan på sommarlovet har Sparbankens fotbollsskola arrangerats på sju platser i kommunen: Gunnebo, Ankarsrum, Hjorted/Totebo, Blackstad/Odensvi, Överum, Gamleby och Västervik. Lokalt brukar det vara en idrottsförening som håller i det hela, utom i Gamleby, där det är fritidsgården Åby herrgård.

Hans Johansson från Tjustbygdens Sparbank säger att runt 400 barn har varit med i årets fotbollsskolor, plus 80 ledare och funktionärer.

– Det är lite färre barn än tidigare år. Vi har tappat lite i Gamleby, där det är knappt 70 barn till 100 platser.

Pierre Sörensson, Åby herrgård, tror att en del av tappet beror på att fotbollsskolan var gratis i fjol. I år har den kostat som vanligt.

– Sen vet jag också att vissa årskullar i Tjust IF ska åka på Gothia Cup.

Jämförelsevis högt antal deltagare har däremot Ankarsrum haft, 49 barn, och Blackstad/Odensvi, 63. Carina W Jonsson från BOIF tror att de fått fler barn tack vare den buss som har gått från Blackstad, efter bidrag från MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Mathias Petersson är huvudansvarig för fotbollsskolan, som i år har varit i Odensvi. Han är 22 år och har varit engagerad i detta sedan han var 14.

– När jag började, var vi glada om vi hade 30 ungar och fem ledare. Nu har vi 63 barn och tio ledare, så något har ju hänt.

Nästan hälften av barnen är tjejer.

– Det är likadant på mina fotbollsträningar. Tjejerna börjar ta större del och vill vara med. Det är jätteroligt. Och de är fantastiskt duktiga också.

Mathias Petersson är huvudansvarig för fotbollsskolan.
Mathias Petersson är huvudansvarig för fotbollsskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!