Premiär för Sagobyn – följs av Garpedagen

I helgen är det två riktigt tunga evenemang som går av stapeln i Gamleby: först Sagobyn på lördagen och sedan Garpedagen på söndagen.

Mika Ahlstedt, Ola Berg, Maria Björkman och Tobias Ahlstedt i Unos park, där många av aktiviteterna äger rum.

Mika Ahlstedt, Ola Berg, Maria Björkman och Tobias Ahlstedt i Unos park, där många av aktiviteterna äger rum.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-08-16 08:00

Sagobyn är ett nytt evenemang, som har vuxit fram inom det pågående BID-projektet i Gamleby. Företagaren Maria Björkman säger att de inom en av arbetsgrupperna har gjort en analys av vad som saknas i Gamleby:

– Det är barnaktiviteter som lyser med sin frånvaro, så det är där vi vill lägga fokus, säger hon.

Evenemanget genomförs i ett brett samarbete mellan Västervik Framåt och Gamleby intresseförening, med finansiellt stöd från Sparbanksstiftelsen Tjustbygden och Västerviks kommun.

Starten för alla aktiviteter sker i Gamleby köpcentrum, där det bland annat blir ansiktsmålning. Bröderna Berg svarar för underhållningen, innan de tar med sig alla barn som vill på en skattjakt genom samhället ner till Unos park.

Där blir det bland annat mera underhållning. Daniel ”Trollkarlen” Karlsson uppträder, liksom programledaren Yankho från Bolibompa.

Bland övriga aktiviteter kan nämnas ett hoppland vid Unos park, ponnyridning, häst och vagn, gatumusikanter och sagocatwalk för alla utklädda barn.

Norra Tjust pastorat har femkamp och Hand i Hand en fiskdamm. Det blir också knallemarknad på torget och häxrättegång i teaterform.

– Vi vill knyta samman torget med Unos park och Gamleby köpcentrum, säger Maria Björkman, projektledare för evenemanget.

På kvällen kommer Carl-Einar Häckner till folkparken. Den som vill kan åka båt till evenemanget, med skonaren Vega, som går från Västervik till Gamleby just med tanke på detta.

Garpedagen, som äger rum på söndagen, fullbordar helgen i Gamleby.

Det är intresseföreningen som varje år bjuder in till aktiviteter för stora och små. Precis som vid Sagobyn är det fri entré.

Bland allt som händer denna dag kan nämnas hattparad med flera olika klasser, bingopromenad, byvandring och bouletävlingen Garpetrippeln.

Country Circus inleder musikunderhållningen från scenen. Efter gästsångerskan Mikaela Brodd blir det talangparad med unga sångstjärnor: Saga Nordström, Gamleby; Alma Hillung, Västervik; Ellen Lindström, Gunnebo; Julie Fränding, Valdemarsvik; Izabella Swartz, Valdemarsvik och Moa Alander, Gamleby.

En annan viktig programpunkt är utdelningen av Årets Hedersgarpe.

– Det är någon som har betytt mycket för Gamleby och Tjust under en längre period och verkligen brunnit för sin bygd, säger Ola Berg, ordförande i intresseföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om