De vill inte ha en sådan sommar till

Tre skyddsombud och en sjuksköterska säger nu ifrån på skarpen om arbetsmiljön inom äldreomsorgen under sommaren. De kräver åtgärder.

En sjuksköterska och tre skyddsombud slår larm om höga temperaturer. Från vänster: Ingela Ericsson, Pia Classon, Tina G Göransson och Ursula Fernström.

En sjuksköterska och tre skyddsombud slår larm om höga temperaturer. Från vänster: Ingela Ericsson, Pia Classon, Tina G Göransson och Ursula Fernström.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Edsbruk2018-08-17 17:30

Tina G Göransson och Ursula Fernström är skyddsombud och Ingela Ericsson huvudskyddsombud i norra kommundelen. Pia Classon är sjuksköterska.

Vi träffas på äldreboendet Edshöjden i Edsbruk. Boendet är relativt nyligen ombyggt. För tio år sedan var det återinvigning, efter en ombyggnad som kostade 31 miljoner kronor.

Trots detta har det varit väldigt varmt därinne under sommaren. Tina G Göransson tror att allmänheten räknar med att det finns luftkonditionering på boendena, men det gör det alltså inte.

– Att jobba i temperaturer på över 30 grader är inte humant, säger hon och beskriver situationer där personalen iklädd full mundering ska hjälpa de gamla att duscha i den värme som varit.

Ursula Fernström säger att många i personalen börjar komma upp i åren och kanske själva äter olika mediciner. De har inte mått bra, men gått till jobbet ändå.

– Vi har tänkt på våra arbetskamrater och på gamlingarna, som behöver oss.

På Erneborg i Gamleby har det varit 34 grader inne. Eftersom en del markiser är trasiga, har det inte gått att stänga ute värmen. Samma sak på Hagnäsgården.

På Ekhamra i Överum finns markiser mot öster, men inte mot söder.

– Till och med de boende har klagat där.

Även om ingen av de gamla har avlidit som en direkt följd av värmen, såvitt personalen vet, är det många som har varit slöa och inte orkat göra något.

– Det har varit olidligt. Både för personalen och för de boende, säger Pia Classon.

Personalen har fått prioritera bort vissa arbetsuppgifter, exempelvis städning som inte är akut, för att koka vätskeersättning och se till att de gamla får i sig något att dricka.

Nu varnar skyddsombuden för att kommunen kan få svårt att rekrytera personal, om det inte vidtas åtgärder.

– De måste göra något. Vi kan inte ha det såhär nästa sommar, säger Ingela Ericsson.

Det handlar både om att behålla den ordinarie personalen och att kunna rekrytera sommarjobbare.

– Till och med våra nysvenskar, som är mer vana vid värme, har tyckt att det har varit jobbigt, säger Ursula Fernström.

Angelica Katsanidou (S) är ordförande för socialnämnden. Hon är medveten om de problem som varit och berömmer personalen.

– De har gjort ett fantastiskt arbete. Vi är enormt tacksamma över det.

När det gäller arbetsmiljön framåt, har förvaltningen fått i uppdrag att se över helheten och vad kommunen kan göra. En idé som Angelica Katsanidou nämner är att installera kyla i ett samlingsrum på varje boende, så att det i alla fall finns ett svalt ställe dit folk kan gå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!