De lägger ner – sex förlorar jobbet

Sex personer förlorar sina jobb när Skanska lägger ner asfaltverket och den fasta krossen i Heda, Gamleby. Lönsamheten har varit för dålig.

Asfaltverket och den fasta krossanläggningen i Heda utanför Gamleby ska läggas ner.

Asfaltverket och den fasta krossanläggningen i Heda utanför Gamleby ska läggas ner.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-10-19 20:30

Verksamhetsområdet i Heda omfattar nästan 27 hektar. Från början var det en grustäkt, som Skanska tog över på 1950-talet. 1966 blev det bergtäkt.

Mikael Berg är avdelningschef för Asfalt i syd hos Skanska. Han säger att skälet till att de lägger ner är att det inte har varit någon tillfredsställande lönsamhet.

– Det är för små volymer av asfalt.

Något som också talar emot anläggningen i Heda är att det skulle krävas investeringar, om de skulle fortsätta med verksamhet där.

– Vi har asfaltverk i både Kalmar och Norrköping som är konverterade till miljöbränsle, så de är mer miljövänliga, säger Mikael Berg.

Skanska Sverige har som mål att bli klimatneutrala till år 2045. Dessutom når företaget sin marknad ändå, med befintliga asfaltverk.

Den kross som finns i Heda kommer inte att köras mer, utan ersätts av mobil krossning av det material som bryts ur täkten. Asfaltproduktionen upphör vid årsskiftet. Av de sju anställda är det bara produktionschefen som inte blir av med jobbet, eftersom han jobbar för fler anläggningar.

– Vi beklagar verkligen att det drabbar våra medarbetare, säger Mikael Berg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!