Därför skjuts bygget av stallet upp

Bygget av ett nytt kalvstall på Hyllela utanför Överum har skjutits på framtiden. Orsaken är att torkan har medfört så stora kostnader.

Det blir inget nytt kalvstall på Hyllela i år, men kanske nästa år.

Det blir inget nytt kalvstall på Hyllela i år, men kanske nästa år.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Överum2018-10-16 13:36

I våras berättade vi om planerna på ett nytt kalvstall, med preliminär byggstart efter sommaren. Det var i alla fall förhoppningen då.

Sedan blev det ju som bekant en sommar som ingen hade kunnat förutse. Den långvariga torkan, och den foderbrist som blev resultatet av den, har ställt till problem för nästan alla lantbrukare i kommunen. Mjölkföretaget Ogestad–Hyllela är inget undantag.

Gabriel Jonsson, som driver företaget tillsammans med sina bröder Mathias och Henrick, räknar med att torkan har kostat dem 8–10 miljoner kronor i år. Han säger att det är svårt att säga en exakt summa, men mellan tummen och pekfingret kalkylerar de med att det blir så mycket.

En fördyrande omständighet är att de får köpa in mer kraftfoder, eftersom det inte har blivit någon egen spannmål som kunnat tröskas i år. Den har de i stället fått skörda grön, som helsäd, för att täcka behovet av grovfoder.

Gabriel Jonsson hoppas att de kan bygga kalvstallet nästa år, men det beror förstås på hur det ser ut då.

– Man vill ju veta var 2019 tar vägen först, men ambitionen är att det ska bli nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om