Biblioteket kan få leva vidare

Hoppet är inte ute för Loftahammars bibliotek. Kommunen är beredd att pröva frågan på nytt och vill kalla till en medborgardialog.

Det kan fortfarande bli så att Loftahammars bibliotek lever vidare i någon form.

Det kan fortfarande bli så att Loftahammars bibliotek lever vidare i någon form.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Loftahammar2018-10-19 13:30

I våras skrev Engvid Hedman ett e-förslag om att kommunen borde ta över driften av biblioteket. På måndag, den 22 oktober, ska frågan upp i kommunstyrelsen.

För drygt en månad sedan sa föreningen Bibliotekets Vänner i Loftahammar upp sitt avtal med kommunen om biblioteket, som drivs vidare i nuvarande form fram till årsskiftet.

Frågan är vad som ska hända sedan. De tjänstemän som har utrett frågan, föreslår att kommunen skyndsamt arrangerar en medborgardialog i Loftahammar, för att "undersöka allmänhetens intresse av att fortsatt driva biblioteket i föreningsform eller liknande".

För att underlätta en fortsatt drift av ett föreningsdrivet bibliotek, föreslås att man undersöker möjligheten att införa en automatiserad bibliotekstjänst med självbetjäning.

Barn- och utbildningsförvaltningen vill använda nuvarande bibliotekslokal även i framtiden, om det blir aktuellt med fortsatt föreningsdrift.

Om föreningen ändå läggs ner, vill tjänstemännen få i uppdrag att ta fram ett förslag på folkbiblioteksverksamhet i Loftahammar.

Av förvaltningens förslag till kommunstyrelsen framgår att det handlar om en tillfällig lösning, som hänger ihop med att lokalkostnaderna kvarstår till år 2024.

Biblioteket drevs tidigare av kommunen, men stängdes den 1 september 2012. Ideella krafter mobiliserades för att rädda biblioteket och den 2 april 2013 var det återinvigning, nu i föreningsregi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!