Mycket historia på kyrkogårdsvandring

Kyrkogårdsvandringen i Frödinge bjöd på berättelser om begravningar förr i tiden, och om olika livsöden.

Ett tjugotal personer kom till kyrkogårdsvandringen i Frödinge.

Ett tjugotal personer kom till kyrkogårdsvandringen i Frödinge.

Foto: Roelof Stroetinga

Frödinge2018-07-15 20:00

I Frödinge anordnades i helgen en kyrkogårdsvandring, något som man arrangerat sedan tio år tillbaka. Bertil Carlsson från Långbrössle ledde vandringen som började inne i kyrkan. Han berättade bland annat om bygdens begravningshistoria och hur den förändrats genom tiden. År 1793 blev det förbjudit att begrava inne i kyrkan och från och med 1815 fick man inte längre begrava inne i staden utan istället flyttades gravplatserna till utkanten av staden. Anledningen var för att tama djur inte skulle gräva upp gravarna.

Bertil Carlsson nämnde att det numer bor 1048 människor i Frödingesocken. På kyrkogården finns många gravplatser och genom åren har det begravts 1874 personer där.

Vandringen fortsatte därefter ute på kyrkogården. Där berättade Bertil historik om personer som ligger begravda på kyrkogården. Det blev flera berättelser om spännande livsöden. Frödingesocken har inte haft stora gårdar, de flesta levde ganska enkelt. Det fanns militärer, präster och lärare och de tre yrken stod över allmogen. Stora familjer fanns också. Bertil Carlsson berättade om några återvändare från Amerika, bland annat en man som först emigrerade till Amerika och jobbade inom industrin och sedan som spårvägskonduktör. Mannen snodde pengar på jobbet och hamnade till slut i fängelse. Han flyttade sedan tillbaka till Sverige och byggde 1932 ett av de dåvarande absolut största hyreshusen i Vimmerby.

Det kom ett 20-tal personer till vandringen i Frödinge.

Vandringsledaren Bertil Carlsson på kyrkogården i Frödinge.
Vandringsledaren Bertil Carlsson på kyrkogården i Frödinge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!