Tre lodjur fällda utanför Frödinge

Lodjursjakten i Kalmar län är nu avslutad. I Vimmerby kommun fälldes tre lodjur utanför Frödinge.

Tre lodjur har fällts i området norr till öster om Frödinge. Totalt har nu sex lodjur fällts i Kalmar läns norra jaktområde som innefattar Vimmerby, Hultsfred, Västervik, Oskarshamn och Högsby kommun.

Tre lodjur har fällts i området norr till öster om Frödinge. Totalt har nu sex lodjur fällts i Kalmar läns norra jaktområde som innefattar Vimmerby, Hultsfred, Västervik, Oskarshamn och Högsby kommun.

Foto: Heiko Junge

Frödinge2022-03-18 12:30

I år fick totalt tolv lodjur fällas i Kalmar län under mars månad. Sex i det södra jaktområdet och sex i norra. Redan efter två veckor avslutades licensjakten i det norra området och den 17 mars avslutades jakten även i södra området.

– En skillnad från tidigare är att vi i år ser ett tidigt jaktresultat trots bristen på snö. Förra året tog det längre tid innan jakten avslutades. Jag skulle tro att det har att göra med tillfälligheter, förutsättningar och hur många som jagar, säger Fredrik Ustrup, enhetschef för länsstyrelsens djurenhet.

Totalt fälldes i norra jaktområdet tre lodjur kring Frödinge, två utanför Kristdala och en sydost om Virserum. I Vimmerby kommun är det andra året som licensjakten på lodjur genomförs. Ifjol fälldes ett lodjur i kommunen.

– Vi har i år en utökad jakt med två lodjur i det norra jaktområdet. Jag tror att det är en tillfällighet att tre fälldes just i Vimmerby kommun, säger Ustrup.

Majoriteten av de fällda lodjuren i länet har varit vuxna hannar. Men två av lodjuren som fälldes utanför Frödinge var honor, en vuxen och en unge.

Efter att jakten nu är avlutad är det åter förbjudet att jaga lodjur.

– Det är nu ingen skillnad från hur det är övriga tiden på året. Det är inte tillåtet att jaga lodjur. Gör man det blir polisen inblandad.

Länsstyrelsen gick på torsdagen ut med beslut om skyddsjakt på ytterligare ett lodjur i södra länsdelen, efter upprepade lodjursangrepp i Emmaboda, Kalmar och Torsås kommuner, ett beslut som gäller till 31 maj i år.

– Utifrån att angreppen har skett inom ett avgränsat område under en begränsad tidsperiod, bedömer vi att det troligtvis rör sig om samma individ och att skyddsjakt är det enda alternativet, säger enhetschef Fredrik Ustrup i ett pressmeddelande.

Licensjakten på lodjur

3 mars: En lodjurshane 19,6 kg, Påryd

En lodjurshane 18,5 kg, Fliseryd

4 mars: En lodjurshane 23 kg, Påryd

6 mars: En lodjurshane, unge, 11,5 kg, Kristdala

9 mars: En lodjurshona, unge, 9,2 kg, Frödinge

11 mars: En lodjurshane, 17,8 kg, Alsterbro

12 mars: En lodjurshona, 16,1 kg, Frödinge

13 mars: En lodjurshane, 18,6 kg, Frödinge

 En lodjurshane, 17,7 kg, Kristdala

 En lodjurshane, 21,1 kg, Virserum

14 mars: En lodjurshona, unge, 11,9 kg, Påryd

17 mars: En lodjurshona, 16,1 kg, Påryd

Källa: Länsstyrelsen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!