Ännu en svensk mästare från Vimmerby

Matilda Karlsson blev SM-mästare i bruksridning för juniorer när tävlingar för de bästa brukshästarna i landet hölls i helgen.

Matilda Karlsson blev SM-mästare i bruksridning för juniorer, Liv Edlund Helmfrid kom 7:a i bruksridning för seniorer och Annelie af Ekenstam kom 7:a i brukskörning för häst.

Matilda Karlsson blev SM-mästare i bruksridning för juniorer, Liv Edlund Helmfrid kom 7:a i bruksridning för seniorer och Annelie af Ekenstam kom 7:a i brukskörning för häst.

Foto: privat

Frödinge2018-08-13 19:00

SM och NM hölls på Stenholmens gård utanför Linköping. Grenarna var brukskörning, bruksridning och skogskörning. Alla grenarna kräver samspel och tillit mellan kusk/ryttare och häst.

Från Kalmar län var det två ryttare och en kusk som tillsammans med fjordhästen Yrja var med och kämpade om medaljerna. Matilda Karlsson blev SM-mästare i bruksridning för juniorer, Liv Edlund Helmfrid kom 7:a i bruksridning för seniorer och Annelie af Ekenstam kom 7:a i brukskörning för häst.

Ungefär 90 starter genomfördes under två dagar. Då det är både SM och NM kom ekipage från Danmark, Norge och Åland för att tävla i de olika grenarna. Det var det största tävlingarna för brukshästar någonsin. Aldrig tidigare har så många ekipage deltagit i tävlingarna.

I Skogskörningen ska hästen vara lyhörd för kuskens signaler samtidigt som den ska vara stark att dra ut det tunga lasset utan att skada träd och omgivning.

I Brukskörning ska hästen genomföra moment som påminner om hur det var på gårdarna förr. Backa in i ladan, lasta på, göra halter, vända där det är trångt, kunna passera i olika lydnadshinder.

I bruksridningen testas samspel mellan häst och ryttare på ungefär samma sätt som i brukskörningen.

JUF – Jordbrukarnas Ungdomsförbund – är de som står bakom regler och framväxten av tävlingsformen och i år firar JUF 100 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!