Fortsatt obalans oroar

Att betala skatt är ok så länge den går till det allmännas ­bästa, tycker debattören som däremot är kritisk till hur skattepengarna använts i Vimmerby kommun.

Att betala skatt är ok så länge den går till det allmännas ­bästa, tycker debattören som däremot är kritisk till hur skattepengarna använts i Vimmerby kommun.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2018-09-25 14:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ekonomichefen i Vimmerby kommun har nyligen meddelat, att kommunen åter­igen troligtvis inte uppfyller målen för god ekonomi. Han anger nu att prognosen för 2018 är att kommunen ej uppnår tvåprocentsmålet.

Detta mål som kommunförbundet tagit fram för kommunerna, anger en långsiktig hållbar och eftersträvansvärd nivå för att nettokostnadens andel av skatteintäkter och statsbidrag bör vara högst 98 procent. Vimmerby kommun har nu, om prognosen för 2018 stämmer, haft en tioårig period då den misslyckats att nå målet i åtta av tio år. Sedan 2008 har målet endast uppfyllts åren 2011 och 2012.

Sedan 2008 har Vimmerby kommun höjt skatten i två steg och sammanlagd höjning är nu 90 öre. Samtidigt höjdes landstingets skatt 2014 med 50 öre.

Jag har inget emot skatt bara det går till det allmännas bästa. Så är fallet i landstinget där Västerviks sjukhus i patienternas ögon får toppbetyg. Men i Vimmerby är situationen inte så. Trots att vi har länets – ja hela Smålands högsta skatt – så kan vi ej säga att vi har den bästa servicen. Skatten motsvarar ej servicenivån. I riket är genomsnittsskatten 20:75 och vi har i Vimmerby 22:36 kr. Från Vänern till Vättern och söderut så ståtar Vimmerby med en tiondeplats i södra Sverige i fråga om högst kommunalskatt!

Åter: jag har inget emot skatt bara den går till det allmännas bästa. Men här i Vimmerby har senaste skattehöjningen gått till att reparera hål – hål som uppstår genom för att kommunen inte tar tag i bakomliggande problem. Och problem – ska gudarna veta – är inte lätt att få väljare med på att de finns! Ett stort problem är att man inte vill se problemen.

Samtidigt som ekonomiförvaltningen meddelar att prognosen för 2018 visar att tvåprocentsmålet inte uppnås, anges också att Vimmerby uppnått tvåprocentsmålet för år 2015 och 2016. Detta är mycket oroväckande! I årsredovisningshandlingar vilka är reviderade och beslutade av kommunfullmäktige anges tydligt och klart att målet inte är uppfyllt. Det är angivet i text och tabell. Läser man inte handlingarna? Att inte läsa handlingar är faktiskt ett historiskt problem i Vimmerby. Oroväckande är också att troligt blivande kommunalråd i Vimmerby hänvisar till ekonomiförvaltningens uttalanden trots att kommunalrådet – in spe – varit med och tagit fram årsredovisningshandlingar. Lyssnande ledarskap men ej läsande.

Varför denna oro? Kommunalskatt och andra skatter kan hanteras. Men när det går upp för kommunalförvaltningar och kommunalpolitiker att ekonomin inte går ihop då blir det oftast ekonomiska brandkårsutryckningar. Snabba besparingsbeslut som träffar blint. Under denna mandatperiod har vi sett en kulturskola raseras, stora åtstramningar inom särskilt förskola och fritidsverksamhet. Andra verksamheter har varit fridlysta!

Men min stora farhåga är att alla de, kanske ensamma med särskilda behov, kanske inte blir utan stöd men där stödet naggas i kanten i allt för att få budgetar att gå ihop. Dessa svaga och utan starka opinioner som talar för deras sak, det är de som nästan alltid drabbas i snabba besparingstider.