Fokus på våld i nära relationer och psykisk ohälsa

Från och med i höst ska alla kommunens medarbetare erbjudas utbildning i att upptäcka och agera vid misstanke om våld i nära relationer.

Martin Ek, verksamhetsutvecklare inom socialförvaltningen säger att kommunen nu satsar hårt mot att förebygga våld i nära relationer, behandling av förövare samt att motverka psykisk ohälsa.

Martin Ek, verksamhetsutvecklare inom socialförvaltningen säger att kommunen nu satsar hårt mot att förebygga våld i nära relationer, behandling av förövare samt att motverka psykisk ohälsa.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2018-05-21 21:20

Hittills har utbildningen främst varit riktad mot socialförvaltningens personal. Men nu vill man vidga kompetensen till samtliga medarbetare i hela Vimmerby kommun.

– Allt från vaktmästare till boendekonsulenter på Vimarhem ska ha en grundkompetens om detta. Det är en bred satsning som vi nu gör, säger Martin Ek, verksamhetsutvecklare inom socialförvaltningen.

Varför satsar ni på detta?

– Våld i nära relationer utförs oftast av män och det är ett stort samhällsproblem. Vi vill inte att bara socialförvaltningen ska känna till det här utan alla medarbetare. Vi vill lyfta upp problemet på dagordningen.

Förra året beslutade socialförvaltningen att all nyanställd personal inklusive vikarier skulle få en obligatorisk grundutbildning i våld i nära relationer. Vimmerby kommun utbildade förra våren 317 anställda inom socialförvaltningen och i vår har 112 personer utbildats. I juni ska samtliga sommarvikarier få utbildning inom våld i nära relationer, VNR. En satsning görs också på behandling av förövare. Anställda inom individ- och familjeomsorgen ska i höst utbildas i metoder för behandling av våldsutövare i nära relation, en tjänst som tidigare har skett i samarbete med Linköping.

– Det är viktigt att fokusera på kärnan och lägga vikt på förövare. De är en svårmotiverad grupp och att få män som utövar våld att söka hjälp och dessutom ta sig till Linköping har varit svårt, säger Martin Ek.

Förutom våld i nära relationer satsar kommunen även på att sprida kunskap om psykisk ohälsa. I sommar ska fyra medarbetare från olika verksamheter inom kommunen utbildas till instruktörer i MHFA (Mental Health First Aid), första hjälpen vid akuta psykiatriska tillstånd.

– De flesta vet i dag vad hjärt- och lungräddning är men vid akuta psykiska besvär har vi inte samma beredskap. Det ökar stigmatisering kring psykisk ohälsa och därför är detta viktigt att satsa på, säger Martin Ek.

– Ofta är det mycket tabu kring självmord men det är viktigt att våga prata om sådana här saker.

De fyra instruktörerna som ska utbildas i sommar ska sen i sin tur sprida kunskapen vidare.

– Över tid är planen att de ska utbilda samtliga medarbetare i kommunen vilket kommer göra att vi har en höjd beredskap med personal som är bekväma med att ge hjälp även vid psykiska sjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!