Fler måste kunna upptäcka sin cancer i tid

Antalet fall av livmoderhalscancer ökar. Den negativa trenden måste vändas nu - helst igår.

LV Debatt2018-05-04 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla kvinnor i Kalmar län i åldrarna mellan 23 och 50 år blir kallade till en cellprovskontroll vart tredje år. Kallelsen är endast ett erbjudande och tyvärr väljer inte alla kvinnor att genomgå en cellprovskontroll.

Orsakerna är flera. En del kvinnor kan känna att undersökningen är obehaglig, andra kanske helt enkelt inte tar sig tid.

Här måste vi tänka nytt och våga tänka modernt för att möta kvinnornas önskemål och givetvis få fler att testas för HPV-viruset, som kan orsaka flera cancerdiagnoser, bland annat livmoderhalscancer. Tidigt upptäckt är ofta en livsavgörande faktor vid en cancerdiagnos.

Därför har vi lämnat in en motion till landstingsfullmäktige om att införa hemtest av HPV-viruset i Kalmar län, allt för att nå de kvinnor som inte regelbundet gjort en gynekologisk cellprovtagning.

Självtestet är bra komplement och ett sätt att anpassa provtagningen till kvinnors egna villkor och möjligheter. Ett hemtest kan enkelt fastställa om man är smittad av en farlig variant av HPV-viruset och därmed har ökad risk för livmoderhalscancer.

Om testet ger ett positivt svar så måste det naturligtvis kompletteras med fler undersökningar.

Region Skåne arbetar redan på det här sättet och vi tycker nu det är dags att även Landstinget i Kalmar län tar efter. Vi vill ge fler chansen att upptäcka cancer i tid och kunna leva många år till.