Fler får åka för 100-lappen

Skribenten vill utöka seniorkortet genom att erbjuda det även för personen med sjuk- och aktivitetsersättning.

Skribenten vill utöka seniorkortet genom att erbjuda det även för personen med sjuk- och aktivitetsersättning.

Foto: Liselotte S Johansson

2018-06-15 14:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Seniorkortet har blivit en succé inom kollektivtrafiken. Sedan kortet började säljas i januari har det sålts cirka 3 000 kort per månad. I maj var antalet resor hela 30 000. För endast 100 kronor i månaden kan alla länsbor över 65 år åka hur mycket de vill, undantaget vid rusningstrafik.

Seniorkortet har enbart haft positiva sidor. De äldre har fått en ekonomisk lättnad och fler pensionärer har valt att resa miljövänligt. Kortet har också hjälpt till att bryta ensamheten och gett en fantastisk möjlighet att besöka nära och kära.

Vi socialdemokrater vill nu gå vidare och se till att fler får ta del av rabatten. Får vi väljarnas förtroende den 9 september kommer även personer med sjuk- och aktivitetsersättning, det vill säga förtidspensionärer, att kunna köpa kortet.

Personer med förtidspension har ofta en ännu sämre ekonomi, så av rättviseskäl känns detta viktigt. Vi ger också beskedet att seniorkortet ska permanentas. När det infördes beslöts det att kortet skulle införas på prov. Men redan nu kan vi se att försöket har uppnått sina syften. Dessutom kan nämnas att länets ungdomar får resa helt gratis på KLT under sommarlovet. Detta har blivit möjligt på grund av den s-ledda regeringens politik.