Efter succén – torpvandringen gick i repris

När vandringen hölls första gången blev den så pass uppskattad att arrangörerna valde att göra en repris.

Till höger vandringsledaren Börje Gunnevik.

Till höger vandringsledaren Börje Gunnevik.

Foto: Roelof Stroetinga

Fagerhult/Bjälkerum2018-07-16 06:00

I lördags förmiddag arrangerades en torpvandring i Fagerhult för andra gången. Arrangörer var Kråkshults Hembygdsförening och vandringen leddes av var Börje Gunnevik.

– I maj gjorde vi en likadan torpvandring men då var det många som inte kunde vara med. Vi lovade att vi skulle göra en vandring till och många som var med förra gången är med nu igen, säger han.

Omkring ett 80-tal besökare kom till Lilla Bjälkerum. Här fanns förr i tiden två mjöl-kvarnar, övre och nedrekvarnen. Börje Gunneviks far växte upp i Stora Bjälkerum och hans mor i Åsa. Själv bor han i Vetlanda men är mycket engagerad i Fagerhults historia och skrev nyligen boken om Fagerhults Herrgård. På vandringen berättade han om kvarnens historia och visade gamla foton. Bredvid vägen finns ett vattenfall som är 4,5 meter. En vattendriven såg byggdes här år 1921. På andra sidan vägen fanns övre kvarnen, Jönköping läns största tull-kvarn. I dag finns bara stensättningen kvar. på vandringen visades också den gamla mjölbingen som är det enda som är kvar av Övre kvarnens inredning.

150 meter längre bort fanns nedre kvarnen. Förr fanns det en affär vid korsningen som öppnade 1939 och lades ner 1980. Här fanns också ett café samt ett skomakeri och en smedja. I början på 1900-talet hade Fagerhult 15 torp med totalt 105 invånare. I dagsläget är det bara tre trop kvar.

Vandringen fortsatte därefter till det före detta tegelbruket, förbi Fagerhult, sedan till Mon och vidare till platsen där Fagerhults Herrgård har stått förr i tiden.

Besökarna tittade på vattenfallet vid den gamla stensättningen, som är kvar av den övre kvarnen.
Besökarna tittade på vattenfallet vid den gamla stensättningen, som är kvar av den övre kvarnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!