Ett vänligare Vimmerby

"Ta inte bort den vackraste utsikten över Vimmerby genom att bygga fler bostäder i Blåsekulleparken", skriver Bertil Axelsson.

"Ta inte bort den vackraste utsikten över Vimmerby genom att bygga fler bostäder i Blåsekulleparken", skriver Bertil Axelsson.

Foto: Bertil Axelsson

Politik2018-06-24 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den här mandatperioden har kantats av kommunala förslag och beslut som har inneburit mycket debatt, ilska och uppgivenhet. Den lokala politiken ska arbeta för medborgare och invånare, inte emot dessa.

Med samförstånd kan man komma fram till beslut som skulle innebära att Vimmerby blir en vänligare och trevligare stad och kommun för oss som lever och verkar här.

Folkrörelsepartierna Socialdemokraterna och Centerpartiet, gärna med stöd av eller tillsammans med Kristdemokraterna och Vänsterpartiet, skulle kunna formulera ett manifest med löften om mer samstämmighet i politiken och söka breda lösningar som inte retar upp kommuninvånare. Det är bara drygt två månader kvar till valet, men med god vilja och kloka politiker tror jag att man kan komma överens till i början av augusti.

Ett sådant manifest skulle ta upp några frågor där man varit oeniga. Här några förslag:

• Se till att barn- och utbildningsnämnden får tillräckligt med ekonomiskt tillskott för att klara den kraftiga ökningen av elever.

• Ta inte bort den vackraste utsikten över Vimmerby genom att bygga fler bostäder i Blåsekulleparken. Det är ett fint grönområde som kan användas till olika aktiviteter vid behov.

• Bygg inte på alla grönområden i villakvarteren. Vimmerby är en småstad och det är viktigt att behålla grönområden för de boendes trivsel.

• Byt mark med stiftet så att kommunen kan expandera norrut med bostäder och förskolor. Då behöver man inte förtäta i befintliga villaområden.

• Ge ett bidrag till Körsbärskullens ekonomiska förening som tagit över Pelarne skola så att det blir möjligt att byta oljeuppvärmning till bergvärme. Det är viktigt med en levande landsbygd och samlingspunkter för människorna som bor där.

• Lyssna på föräldrarna i Djursdala som vill att fler förskoleplatser ordnas vid Djursdala skola.

• Fundera på vad det är värt att reta upp de boende i Nybble. Finns det ingen möjlighet att ge Aleris ett annat alternativ för sin nybyggnad? Önskemål finns om att istället anlägga en förskola i området.

• Bygg inte en stor förskola utefter Lundgatan i VOK-skogen/gamla skjutbaneområdet. Det har kommit fram flera förslag om mindre förskolor på andra platser.

• Ge äntligen någon i uppdrag att sköta VOK-skogen på ett varsamt sätt utan kalhyggen. Även ett varsamt skogsbruk kommer att ge kommunen en nettointäkt. Om man låter bli att bygga en fjärde förskola där och sköter skogen bra så lever man upp till det löfte som gavs i översiktsplanen i maj 2016 om att hela området skulle vara avsatt för rekreation och idrott. Det skulle gagna skolornas elever och idrottslärare, allmänheten som uppskattar skogen som Vimmerbys gröna lunga och de föreningar som använder spår och skog för träning och tävling. Vi är flera i Vimmerby OK som gärna ställer upp med ideellt arbete för att till exempel ordna rastplatser med bänkar och bord.

Det finns säkert flera saker som man kom komma överens om på ett bra sätt om viljan finns att göra Vimmerby vänligare.

Läs mer om