Första sjuksköterskan som gör cystoskopier

Matilda Fagerberg är Sveriges första sjuksköterska som tar emot patienter med känd blåstumör. Hon är även den enda sjuksköterskan i landet som utför denna uppgift, som i vanliga fall ingår i läkarens uppgifter.

Matilda Fagerberg är enda sjuksköterskan i landet som utför cytoskop-undersökning. Det är i vanliga fall en läkares uppgift.

Matilda Fagerberg är enda sjuksköterskan i landet som utför cytoskop-undersökning. Det är i vanliga fall en läkares uppgift.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2005-10-27 06:40

- Detta är en stor underlättning för mottagningen. Till urologmottagningen är det annars väldigt långa köer. Att Matilda har mottagningen en halv dag i veckan är väldigt effektivt, säger överläkare Per-Olof Nostell på Höglandssjukhuset i Eksjö.
Patienterna som kommer till Matilda Fagerberg har sedan tidigare en känd diagnos. För närvarande kontrolleras cirka 90 procent av patienterna med känd blåstumör på hennes mottagning.
Det har länge varit en skarp gräns mellan olika personals arbetsuppgifter.
Nu börjar man dock mer och mer komma till insikt om att vissa sjukvårdsuppgifter som man anser bör utföras av läkare, kanske bättre sköts av specialutbildade sjuksköterskor. Matilda Fagerberg är ett bra exempel på detta. Hon blev färdigutbildad sjuksköterska år 1999.
- Jag blev tipsad om en jättebra sjuksköterska som hade specialiserat sig inom urologi och som skulle flytta hit. Jag tänkte att henne var det bäst att lägga beslag på, säger Per-Olof Nostell stolt och påpekar att han är väldigt imponerad av Matilda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!