Dans och död på Eksjö stadsbibliotek

Fotografierna är tagna av Jönköpings fristadsförfattare Julia och hennes man Hector. De föreställer begravningsceremonier och traditionella danser i Mexiko.

Eksjö/Mariannelund2015-08-06 07:22


Solen skiner genom de stora fönsterna på stadsbiblioteket i Eksjö. På plats i lokalen finns den lockiga författare, poeten, och i det här fallet fotografen, Julia från Honduras. De trycka fotografierna har satts upp på kritvita skivor och hängts på tegelväggarna. På bilderna trängs färgglada masker med bilder på blommor och flickor som leker vid gravstenar. Fotografierna föreställer begravningsceremonier och traditionella danser i Mexiko.
- I Mexiko firar man sina döda, berättar Julia. Man har med sig mat, cigaretter, det de döda brukade gilla, och lägger det på graven. Sedan är det dans, musik och presenter runtomkring.
- Det är skillnad från här i Sverige där stämningen ofta är dov och vi tänder levande ljus, fäller Märit Lundsten från Jönköpings region in.
Julia är Jönköpings fristadsförfattare och det är hon och hennes man Hector som har tagit fotografierna. De är insamlade under flera år, på resor och när de själva under en period bodde i Mexiko på flykt undan hoten i Honduras. Att fotografierna nu får möjlighet att visas är tack vare Märit Lundsten och Ann Johnsson från Jönköpingskommun som tillsammans stöttat Julia i hennes arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!