Tvingades amputera tå – vårdgivare anmäls

Tre läkare i rad missade att 55-åringen brutit ett ben i foten. Först en månad senare upptäcktes benbrottet. Nu kritiseras de tre läkarna av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Symbolbild för läkare.

Symbolbild för läkare.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Höglandet2018-10-06 20:00

Mannen som är hemmahörande på småländska höglandet föll och vred till foten och fick rejält ont. Nästa dag gick han till en vårdcentral, och även om han skickades på en akut röntgen fick han inte den vård han hade förväntat sig. IVO finner att läkaren inte frågat hur olyckan med foten gått till, eller gjort tillräcklig undersökning av den onda foten.

Inte heller läkarna på den röntgenavdelning mannen remitterats till upptäckte frakturen i hans fot. Trots att den enligt IVO:s granskning var synlig redan vid det besöket. Därför kritiseras nu också de två läkarna av IVO för att de inte uppfyllt kraven och för att de bär ansvar för att upptäckten av frakturen försenades. Den uppdagades först en dryg månad senare när mannen besökte en diabetesmottagning i Jönköping.

Region Jönköpings län, som är huvudman för de nu kritiserade läkarna, anser att missen ändå inte påverkat vårdförloppet och hänvisar till att skadan även om den upptäckts direkt inte hade behandlats kirurgiskt, utan endast konservativt. Regionen anser heller inte att fallet lett till någon allvarlig vårdskada.

Det anser dock 55-åringen som menar att den fördröjda upptäckten av frakturen i foten senare ledde till att han tvingades amputera en tå.

En av de berörda vårdgivarna ser däremot inte alls den kopplingen, utan menar att patientens diabetes är en mer trolig orsak till det.

Samtliga kritiserade läkare har avstått att yttra sig över IVO:s beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!