Snart släcks bygdens telenät

Karlstorp – en landsbygd där det är för få hus för att göra fiber lönsamt. I veckan samlade Alf Tagesson till stormöte om situationen och framtiden.

Mikael Jarmdahl, kommun och stadsnätsansvarig på Telia och Andreas Henriksson, förvaltande nätplanerare Skanova ska titta på nya förutsättningar.

Mikael Jarmdahl, kommun och stadsnätsansvarig på Telia och Andreas Henriksson, förvaltande nätplanerare Skanova ska titta på nya förutsättningar.

Foto: Ivonne Svahn

Karlstorp2018-10-16 20:30

Hungriga försäljare marknadsförde tidigare fiber i området. Lönsamhet hittades i Pauliström där husen står tätt men inte i Karlstorp.

Alf Tagesson har kämpat för att få fiber till bygden och besvikelsen var stor när beskedet kom att Telia inte avsåg gräva.

Men Tagesson är också en man som inte ger sig och i veckan kallade han till stormöte med idel chefer inom kommun, Njudungs Energi, Skanova, Telia och även riksdagen fanns närvarande. Och möjligen hade ett steg mot en lösning tagits efter en två timmars fika och samtal.

– Det här var ett bra initiativ, säger riksdagsman Anders Åkesson, (C) som hoppas på samarbete för att nå resultat.

I Karlstorp råder stora avstånd mellan fastigheter. Området kräver stöd för att kunna bygga men pengarna i stödprogrammet är i princip redan slut och orten platsar inte in i mallen att få pengar.

– Fiber är helt avgörande men det är tufft då stöden från staten riktar sig till större projekt och det måste vara 200 hushåll. Därför måste det till andra lösningar, säger kommunalråd Henrik Tvarnö (S).

I Karlstorp är cirka 60 fastigheter aktuella varav ett antal är fritidshus. Prislappen utan stöd landar på 70 000 kronor per anslutning och då är smärtgränsen för många överskiden för länge sedan.

– Det ser likadant ut i många av landsbygdsområdena, påpekar kommundirektör Magnus Färjhage.

Färjhage och Tvarnö är inte främmande för att kommunen på något vis kan bidraga men här finns i sin tur andra regelverk som måste följas.

Kommunen stöttar i vissa fall Njudungs Energi när det byggs utanför centralorten.

Mikael Jarmdahl, Telia, säger att man nu ska titta på om man kan avgränsa områden, för att sedan återkoppla till kommunen.

– Det är värt att försöka få det i land, säger Andreas Henriksson på Skanova.

Samverkan över kommungränsen till Hultsfred eller Eksjö kan skapa möjligheter och övertagande av kanalisering (där det idag ligger en kopparkabel) kan skapa helt andra förutsättningar att komma vidare med fiber till bygden.

Avgående kommunalråd Jan Johansson (VF) är övertygad att nå en lösning och väljer att referera till hur landsbygsvägarna i området förbättrades för 25 år sedan. Något som blev möjligt enbart genom samarbete och bygdens stora engagemang. Ett lyckat koncept som spred sig till övriga landet. Hur det går nu återstår att se. Nytt möte ska hållas med Telia som stänger ner kopparnätet den 3 december.

Alf tagesson och Anders Åkesson var nöjda med mötet.
Alf tagesson och Anders Åkesson var nöjda med mötet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!