Sjunkande vattennivåer i Solgen

En högre tappning av vatten från flera regleringsrätter inom Emåns avrinningsområde har påbörjats. I Eksjö kommun är det sjön Solgen som berörs.

Emån kommer fyllas på med vatten från bland annat sjön Solgen.

Emån kommer fyllas på med vatten från bland annat sjön Solgen.

Foto: Olof Carlson

Eksjö2018-08-08 11:00

Emåförbundet arbetar bland annat med vattenhushållning inom Emåns avrinningsområde. En av förbundets arbetsuppgifter är att sköta regleringen av de regleringsrätter som ägs av pappersbruket Södra Cell Mönsterås. Dessa regleringsrätter omfattar dammanläggningarna vid utloppen av sjöarna Saljen, Hjortesjön, Flen, Hulingen, Maren, Saden, Hammarsjön och Solgen

Målet med regleringen är att hushålla med vattnet i dessa sjöar för att därigenom kunna tillgodose Södra Cell Mönsterås med processvatten, samtidigt som flödet i Emån ut till Östersjön aldrig får understiga 3 kubikmeter per sekund under en längre period än 24 timmar mellan 1 augusti till 15 november, enligt gällande vattendom. Samtidigt bidrar vattenhushållningen till att jämna ut och mildra flöden vid högvattensituationer och tillgodose att det alltid finns tillräckligt med vatten i Emån och dess biflöden till nytta för biologin.

Samtidigt har sjöarna på grund av magasineringen haft betydligt högre och jämnare vattennivåer än vad som skulle varit normalt, ifall de varit oreglerade. Tappningen sker med stöd av rådande vattendomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om