S förelår skattehöjning för att rädda välfärden

I Socialdemokraternas skuggbudget föreslås att skatten höjs 64 öre för att rädda välfärden. För att spara pengar vill man bland annat sänka kommunalrådens arvoden och ta bort bidragen till Emilkraften.

Ledningsutskottet har lagt sitt budgetförslag. Oppositionen möter upp med sitt egna som presenterats av Diana Laitinen Carlsson.

Ledningsutskottet har lagt sitt budgetförslag. Oppositionen möter upp med sitt egna som presenterats av Diana Laitinen Carlsson.

Foto: Ivonne Svahn

Eksjö2018-09-24 19:08

Socialdemokraterna har presenterat sitt egna budgetförslag.

I detta föreslås att skatten höjs till 22,90 kronor, trots att Eksjö redan nu har länets högsta skatt.

– Det för närvarande ekonomiska läget i kommunen gör att vi egentligen bara kan välja två vägar, antingen en skattehöjning eller nedskärning inom välfärdssektorn. En sådan nedskärning kan vi inte stå bakom, säger oppositionsråd Diana Laitinen Carlsson.

Hon anser attt det nuvarande ekonomiska läget i kommunen till viss del beror på felprioriteringar.

–.Alliansen har bland annat gjort nedskärningar i förebyggande åtgärder som nu återkommer som större kostnader i andra delar av verksamheten. Vi har sedan flera år tillbaka har drivit frågan om att det ska genomföras en extern genomlysning av kommunens verksamhet och organisation. Om vi inom kort får veta att vi kommer ha en socialdemokratiskt ledd regering behövs inte skattehöjningen genomföras eftersom kommunerna då även fortsättningsvis kommer få välfärdsmiljoner och pengar inom landsbygdssatsningen, tillägger hon.

I budgetförslaget vill man avveckla tillväxt och utvecklingsnämnden, för att frigöra 1,8 miljoner. Dess verksamheter föreslås inordnas i samhällsbyggnadsnämnden och barn- och utvecklingsnämndens verksamheter.

Flera föreningsbidrag föreslås tas bort och i stället vill man införa utvecklingsmedel för nya arbetssätt för Emilkraften, Eksjö stadsutveckling och Tattoo. Likaså vill man ta bort bidraget till Folkets hus i Bruzaholm. Däremot vill man införa en kulturscen i Eksjö.

För samhällsbyggnadssektorns del är man överens med alliansen och till stor del även när det gäller barn- och ungdomsektorn. Här vill man dock göra satsningar på fritidsledartjänster,

– Det är en satsning vi tror är jätteviktig. Arbetar vi inte förebyggande riskerar vi istället att kostnaderna ökar vid ett senare tillfälle, men även att det blir ett personligt lidande.

Oppositionen vill också satsa på att införa arbetskläder för förskola, fritids och skola från 2020 och ge skolbibliotekarien ökade resurser. Man är överens med alliansen om en IT-satsning i skolan men vill skjuta fram det till 2020 då man inte anser det finns ekonomiskt utrymme nästa år.

Ett förslag är också sänkt arvodering till kommunalråden.

– Vi måste lyfta på alla stenar, förklarar Diana Laitinen Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om