Omfattande besparingar i verksamheter

I ledningsutskottets förslag drabbas alla verksamheter, från förskola och skola, till hemtjänst och räddningstjänst av kännbara besparingar.

Eksjö2018-09-19 19:00

Alliansens förslag innebär ett utrymme på 1 038 miljoner kronor men man skulle egentligen behöva 1 076 miljoner för att bibehålla dagens kvalité. I budgetförslaget finns en ökad ambition på fem miljoner men också minskad ambition och effektiviseringar på 43 miljoner.

Alla sektorer drabbas. Samhällsbyggnadssektorn har möjligheter att höja sina avgifter och det föreslås göras ytterligare. En översyn av fastigheter kan innebära att vissa avyttras och en tjänst som bygglovshandläggare ska spara då den inte återinförs.

Tillväxt- och utvecklingssektorn måste minska inköp av konsulttjänster, 1,5 tjänst på sektorn försvinner och projektet med en filmpedagog minskas. Likaså ser man att man kan spara genom att dra in utbildningar på Campus i12.

Barngrupper och skolklasser kommer enligt förslaget att utökas med fler barn. Kompetensutveckling för personal minskas och de som vill ha förskola på helger erbjuds bara varannan helg. Barn som är 15 timmar på förskola ska inte längre erbjudas måltid.

Biståndsbedömningen komma att ändras och antalet biståndshandläggare minskas. Föreningsbidrag minskas, likaså administrationen. De som är mycket vårdkrävande ska motiveras flytta till vårdboende och ändrat arbetssätt ska sänka antalet hemtjänsttimmar.

Inom räddningstjänsten i Eksjö tas en tjänst bort. Resurserna för personalutbildning inom räddningstjänsten minskar och taxor inom dess område höjs.

Inom politiken ska en översyn ske av de råd som skapats senare år för att minska kostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om