Konkurs får konsekvenser för Filmbyn

Konkursen för Zedigs glass och Konfektyr AB gör att kaffe- och matgäster på Filmbyn Småland nu får söka sig någon annanstans. I alla fall den närmaste tiden. Hyresavtalet för caféet sträcker sig fram till årsskiftet.

Mariannelunds egen glasstillverkning har varit en stor publikdragare till Filmbyns utställning intill. Anneli Rimås skopade mycket glass sommaren 2018.

Mariannelunds egen glasstillverkning har varit en stor publikdragare till Filmbyns utställning intill. Anneli Rimås skopade mycket glass sommaren 2018.

Foto: Ivonne Svahn/Arkiv

Mariannelund2018-09-25 18:00

Under måndagen fick framgångssagan Zedigs glass i Mariannelund med kaféverksamhet i Mariannelund och i Vimmerby ett abrupt slut. Bolaget försattes då i konkurs vid Eksjö tingsrätt.

Zedigs glass flyttade in i lokaler som anpassades för verksamheten i samband med att Filmbyn Småland byggdes 2017.

Läs mer: Zedigs glass försatt i konkurs

Läs mer: "Vi mäktade inte med det längre"

I Mariannelund har Zedigs glass blivit en succé både för bygdens folk och turister och har även varit en stor motor att dra folk till Filmbyn Småland och dess utställning.

För Filmbyn blev konkursen en överraskning efter Zedigs haft öppet "som vanligt" i Mariannelund.

Vad händer nu?

– Det kan jag inte svara på just nu. Jag fick veta det här för fyra timmar sedan, säger Stefan Elm, ordförande i Snickerboa AB, som driver Filmbyn.

Zedigs glass har enligt Stefan Elm haft ett avtal med Filmbyn som är utformat så att man ska ha öppet kaféet under de öppettider som Filmbyn haft sin utställning öppet.

När man nu går in i lågsäsong fanns kravet att Zedigs skulle ha öppet under det danska höstlovet och det svenska höstlovet.

Avtalet mellan fastighetsbolaget och Zedigs löper under ett år och nuvarande hyresavtal går ut den 31 december i år.

En ny förhandling var därför nära förestående och Stefan Elm säger att tanken var att man inom kort skulle utvärdera det här året.

– I en sådan här situation övergår företaget till konkursförvaltaren och utifrån det blir det lösningar. Antingen drivs det vidare eller så görs det inte. Det kan finnas tillgångar och långsiktighet. Jag måste prata med konkursförvaltaren och det gäller alla som har kontakter med Zedigs, påpekar Stefan Elm.

– Det är inte roligt för Filmbyn och bara beklagligt, fortsätter han.

Beskedet kommer ändå vid en tidpunkt då det kan skada Filmbyn mindre än vid högsäsong.

– Nu är det inte så många som kommer. Det hade varit värre i somras. Nu får vi lite tid tid att förbereda men blir det extra jobb.

Det är därför inte helt otänkbart att Filmbyn Småland upprätthåller någon form av servering under en kortare tid.

Advokat Toumas Heinonen, Advokatfirman Glimstedt i Växjö har utsetts till konkursförvaltare.

Han svarar fåordigt och säger att han måste skaffa sig mer information.

Företrädare för advokatfirman besökte på tisdagen Mariannelund.

Vi har försökt nå verksamhetsansvariga på Filmbyn utan att lyckas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!