Kommunens miljonunderskott ska vändas

Eksjö kommuns verksamheter gick förra året 25,9 miljoner back. Ett underskott som nu måste rätas upp för att kostnaderna inte ska fortsätta överstiga intäkterna. Ledningsutskottet har lagt sitt förslag till budget för de tre kommande åren.

Annelie Hägg (C) och Carina Lindström (M) i ledningsutskottet presenterar förslaget till budget.

Annelie Hägg (C) och Carina Lindström (M) i ledningsutskottet presenterar förslaget till budget.

Foto: Ivonne Svahn

Eksjö2018-09-19 19:00

– Kommunen har ett svårt ekonomisk läge. Så summerar kommunens ekonomichef Karin Höljfors situationen.

Med negativa siffror som släpar med sedan 2017 blir inte situationen lättare. Kommunfullmäktige beslutade i juni därför att kommunens resultat ska vara 2,5 procent av skatteintäkter och bidrag för att får ordning på underskottet. En procent för Eksjös del motsvarar 11 miljoner kronor. En höjd skattekrona hade motsvarat 37 miljoner.

Den kommunala skattesatsen, som är en av de högsta i länet, föreslås vara oförändrad på 22,26 kronor som totalt ger ett budgetutrymme på 1 038 miljoner nästa år.

Eksjös befolkning har ökat åtta år i rad och det ger naturligtvis skatteintäkter och påverkar skatteutjämningssystem. Utrymmet för ekonomin ökar därför med 16 miljoner men fler invånare ger också ökade kostnader och krav på service, såsom förskolor och skolor etcetera.

Men trots att det ekonomiska budgetutrymmet ökar ramlar inte pengarna in i samma takt som kostnaderna för kommunen ökar.

Budgetarbetet inleddes redan i april med underlag för effektiviseringar. Det har nu landat i ett förslag som går vidare till kommunstyrelsen den 2 oktober och kommunfullmäktige 18 oktober.

– Alliansen har lagt en ansvarig budget för att vara en attraktiv kommun och arbetsplats. Sedan är vi fullt medvetna att vi inte kan tillföra resurser för den verksamhet vi har. Men vi har en god verksamhet för våra medborgare, säger kommunalråd Anneli Hägg (c).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om