Klart: Fler barn ska till Jönköping

Barn som söker kirurgisk eller ortopedisk vård på akutsjukhusen i Eksjö och Värnamo och som planeras att vårdas mer än 48 timmar på sjukhus, ska förflyttas direkt till barn- och ungdomsmedicinska kliniken på Ryhov i Jönköping. Det beslutade nämnden för folkhälsa och sjukvård på tisdagen.

Barn som söker kirurgisk eller ortopedisk vård i Eksjö och planeras vårdas mer än två dygn flyttas etfer nyår till Jönköping.

Barn som söker kirurgisk eller ortopedisk vård i Eksjö och planeras vårdas mer än två dygn flyttas etfer nyår till Jönköping.

Foto: Johnny Gustavsson

Eksjö2018-10-17 20:00

Regionfullmäktige återremitterade frågan för närmare ett år sedan. Därefter har bland annat en kartläggning gjorts av en arbetsgrupp bestående av verksamhetscheferna för ortopedklinikerna, kirurgkliniken samt för barn- och ungdomsmedicinska kliniken. Arbetssättet som föreslogs redan 2017 fortsätter i stora drag att gälla även nu.

Redan idag skickas alla barn under fyra år med buksmärta och skalltrauma till barnkliniken på Ryhov. Från och med nästa år gäller det även de barn som är över fyra år och kommer att behöva kirurgisk eller ortopedisk vård i mer än 48 timmar.

Region Jönköpings län utgår från barnkonventionen och vill att akut sjuka barn ska omhändertas på ett likartat sätt på de tre akutsjukhusen. Alla barn ska kunna få vård av personal med likartad kompetens.

På barnkliniken på Länssjukhuset Ryhov har över hälften av sjuksköterskorna specialistkunskaper för barnanpassat bemötande, information och delaktighet för att underlätta när det gäller exempelvis provtagningar och andra undersökningar. På barnkliniken finns också tillgång till andra professioner med barnkompetens som till exempel fysioterapeut och dietist.

De som inte behöver specialistvård kommer fortfarande att handläggas inom primärvården.

Det nya arbetssättet kommer att utvärderas efter ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om