"Etikettdoktorn" blev ny ordförande

Eksjös nya kommunfullmäktige har varit samlade och det blev ett hopp rakt in i en tuff och djup budgetdebatt som kom att ta i flera timmar.Efter 16 år i presidiet varav 12 år som ordförande avtackades Anders Gustafsson (M). Han är hädanefter ledamot med chans att argumentera sin politik.

Mats Danielsson avtackar å allas vägnar Anders Gustafsson.

Mats Danielsson avtackar å allas vägnar Anders Gustafsson.

Foto: Diana Laitinen Carlsson

Eksjö2018-10-20 21:00

Vid mötets inledning skedde val av ny ordförande, förste- och andra vice ordförande. Förslaget om ny ordförande från Ulf Björlingson (M) var Mats Danielsson, (som för en större krets är känd som "Vett och etikettdoktorn").

Men Ulf Svensson (SD) gick upp i talarstolen och föreslag att ålderpresidenten skulle sitta kvar. S, V och MP valde att inte delta i beslutet som opposition.

När Anders Gustafsson meddelade att han inte stod till förfogande och vädjade till Ulf Svensson att dra tillbaka förslaget, vilket han då gjorde, valdes Mats Danielsson.

Ingbritt Martinsson (C) valdes som första vice ordförande. På posten till andre vice ordförande blev det röstning som utföll på Gun-Britt Henning (S).

– Man ska vara ordningsman och upprätta en auktoritet och försvara det demokratiska systemet, klargjorde Gustafsson till sin efterträdare.

– Många av oss hade gärna sett att du satt kvar. Men det ska bli en stor glädje att ha dig som ledamot och det ska bli spännande att ha dig i debatt.

– Det är med mycket skräckblandad förtjusning jag sitter här. Jag kan inte lova att göra allt perfekt men jag ska göra så gott jag kan, lovade Danielsson, på sin nya position.

Och det blev en tung ärendepost han fick börja med, budget 2019-2020 med verksamhetsplan för 2021.

För att slippa sitta långt in på natten, började man redan på eftermiddagen och av mötets bortåt sju timmar tog budgeten fem i anspråk. Vid ett tillfälle under kvällen ramlade till och med en takplatta ner, ingen kom till skada.

Majoriteten med Alliansen men även Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna hade sina egna budgetförslag, varav det dryftades många åsikter.

Det debatterades så flitigt att man till slut valde att avrunda antalet på talarlistan för att nån gång komma till beslut. Med så många förslag blev det till slut omröstning där partiernas förslag ställdes mot varandra. Sverigedemokraterna ställdes mot Miljöpartiets. Miljöpartiets budgetförslag vann och ställdes mot Socialdemokraterna och slutligen ställdes Socialdemokraterna mot majoritetens. Efter votering vann

kommunstyrelsens förslag. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet.

Mats Danielsson ska kommande mandatperiod hålla ordning på kommunfullmäktige. Anders Gustafsson avgår efter 12 år som ordförande.
Mats Danielsson ska kommande mandatperiod hålla ordning på kommunfullmäktige. Anders Gustafsson avgår efter 12 år som ordförande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om