Eksjö kommun chockhöjer taxan

Taxorna för hemsjukvård höjs rejält i Eksjö kommun vid årsskiftet. För tillfälliga besök höjs taxan från 150 kronor till 400 kronor för de som inte är inskrivna i hemsjukvården.Kan man som patient kräva mer av hemsjukvården nu?

Hemsjukvården i Eksjö höjer sina taxor från 150 kronor till 400 kronor för ett besök av sjuksköterska.

Hemsjukvården i Eksjö höjer sina taxor från 150 kronor till 400 kronor för ett besök av sjuksköterska.

Foto: Göran Billeson

Mariannelund2018-09-21 19:00

Höjda hemsjukvårdsavgifter har diskuterats tidigare men inte lett till något beslut. I samband med veckans sammanträde i socialnämnden tog dock ledamöterna beslut att höja taxorna och det betydligt. En åtgärd som ska inbringa 320 000 kronor per år.

– Taxorna höjs från 300 kronor till 500 kronor i månaden för de som är registrerade patienter inom hemsjukvården, säger socialnämndens ordförande Marie-Louise Gunnarsson.

För de som behöver hemsjukvård mer tillfälligt blir höjningen än mer kännbar.

– För de som inte är inskrivna som patienter i hemsjukvården höjs taxan från 150 kronor till 400 kronor, förklarar hon.

– Det finns en nackdel då det inte finns någon taxi så det inte är lätt att ta sig till vårdcentralen.

Socialdemokraterna reserverade sig i beslutet och gjorde redan 2013 när taxan infördes.

– Det är en avgift extra för de som är drabbade. Det finns de som har väldigt dåligt ställt och det finns nog en hel del som kommer avstå hjälp för att man inte har råd, säger Ronny Jakobsson (S).

– Jag har inte hört mycket klagomål på hemsjukvården men det är klart, vi har ett stort område och långt att åka, svarar Marie-Louise Gunnarsson.

2013 övergick hemsjukvården i kommunens regi men situationen har förändrats sedan dess då patienter skickas hem allt tidigare.

– Vi tycker inte regionen tagit sitt ansvar och tycker inte det här är kommunens ansvar, säger hon och riktar skarp kritik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!