Drottningen frÄn Ryssebo vann V75-debuten

Trots ett snudd pĂ„ omöjligt lopp segrade Ryssebo La Reine i Diamantstoets final pĂ„ Åby pĂ„ lördagen. En seger vĂ€rd 250 000 kronor.

Ryssebo La Reine vann finalen av Diamantstoet pĂ„ Åby i sin V75-debut.

Ryssebo La Reine vann finalen av Diamantstoet pĂ„ Åby i sin V75-debut.

Foto: Magnus Strömsten

Sport2018-08-11 19:38

FramgĂ„ngssagan om Ryssebo La Reine bara fortsĂ€tter. Inför loppet pĂ„ Åby i lördags hade hĂ€sten tjĂ€nat in 350 000 kronor pĂ„ Ă„tta starter. I den nionde blev det alltsĂ„ jackpot igen för det femĂ„riga stoet och kretsen bakom hĂ€sten.

PÀr Thole och sambon Anki Ling frÄn Ryssebo utanför Mariannelund har haft en makalös resa i Är tillsammans med hÀsten. Tidigare i sommar har hon vunnit stodivisionen med 100 000 kronor i förstapris tvÄ gÄnger om. I förra starten i Mantorp kvalade hon in som tvÄa till finalen av Diamantstoet. DÀr hamnade hon med bakspÄr pÄ tillÀgg och hade en minst sagt tuff uppgift framför sig.

Kusken Kaj Widell valde efter att ha hamnat bland de sista frÄn start att ta ett avancemang redan 1400 meter frÄn mÄl. Ekipaget blev kvar i tredjespÄr lÀnge, men kom fram utvÀndigt om ledaren 600 meter frÄn mÄl. In mot upploppet var segergreppet kopplat och trots att flera kapabla motstÄndare fÄtt smyga med bakom fanns det ingen som kunde utmana Ryssebo La Reine om segern. Hon vann pÄ 1.13,9 2140 auto pÄ en bana som dessutom var blöt och tungsprungen.

De 250 000 som segern var vÀrd betyder att hÀsten tjÀnat drygt en halv miljon kronor pÄ Ärets fem starter och landade pÄ prick 600 000 kronor pÄ karriÀrens nio starter.

Efter loppet syntes en smÄtt chockerade duo bakom hÀsten i intervjun med TV4:s reporter.

– Vilken jĂ€dra hĂ€st, det Ă€r inte sant, utbrast Anki Ling och fortsatte,

– Vi visste att hon var bra, men hon bara krossade dom och visade att hon Ă€r den drottning som hon alltid varit i vĂ„ra ögon, sa Anki Ling.

TrÀnaren PÀr Thole hade ocksÄ svÄrt att smÀlta det hela, men kunde konstatera att den dÀr V75-segern han utlovat numera Àr ett faktum.

– Jag har hela tiden sagt att hon Ă€r bra nog att vinna V75 i Ă„r, men att hon skulle göra det pĂ„ det hĂ€r viset hade jag inte vĂ„gat tro. Det sĂ„g jobbigt ut nĂ€r hon hamnade sist och fick gĂ„ i tredjespĂ„r sĂ„ lĂ€nge, men nĂ€r hon vĂ€l kom ner utvĂ€ndigt om ledaren sĂ„ kĂ€nde jag att chansen fanns. Att hon gĂ„r undan sĂ„ lĂ€tt till slut och inte Ă€r tom i mĂ„l Ă€r dock smĂ„tt ofattbart, sĂ€ger PĂ€r Thole som hade lĂ€ttat hĂ€sten i balansen genom att plocka av framskorna den hĂ€r gĂ„ngen.

– Hon Ă€r verkligen ett fysiskt praktexemplar som vill vinna. Nu har hon gĂ„tt tre tuffa lopp pĂ„ bara tre veckor och förtjĂ€nar att vila. Sedan ska vi gĂ„ igenom henne ordentligt och ser allt bra ut sĂ„ kommer hon ut igen i höst. Hon har gĂ„tt snabbt genom klasserna, men Ă€n har hon inte behövt gĂ„ maximalt sĂ„ en bit till rĂ€cker hon, sĂ€ger PĂ€r Thole.

PÀr Thole har fött upp, Àger och trÀnar Ryssebo La Reine tillsammans med sambon Anki Ling.
PÀr Thole har fött upp, Àger och trÀnar Ryssebo La Reine tillsammans med sambon Anki Ling.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om